SAD: Devojcica prvi put čuje mamin glas (VIDEO)

Hajdi Šol dobila je kohlearni implant zahvaljujući kom je prvi put čula glas svoje majke.

U utorak je time završen njen naporan put do novih roditelja, nakon što je kao osmomesečna beba ostavljana na jednom trgu u Kini.

Prve četiri godine života provela je u kineskom sirotištu, gde ju je njena sadašnja mama videla. Nakon što je ispoštovana stroga procedura i brojne birokratske zavrzlame, Hajdi je po prvi put pošla u Ameriku tek krajem prošle godine.

U avionu je njena mama Džeki, inače audiolog u Centru za gluve u Oklahomi, primetila je da nešto s devojčicom nije u redu.

Shvatila je da Hajdi ne obraća pažnju na video snimak zabavnog programa u avionu, čak ni kada su slušalice bile pojačane do maksimuma.

Odmah po sletanju, odvela ju je u Centar gde je utvrđeno da je potpuno gluva i da bi trebalo da dobije kohlearni implant.

Čim je aparat aktiviran, na oduševljenje svih prisutnih, Hajdi je prvi put čula glas svoje mame i kikotala se od radosti.

Ona će uskoro postati i deo istorije medicine, budući da će sledećeg meseca biti jedna od prvih mališana na svetu koji će dobiti novi procesor, zahvaljujući kom će njen implant biti manji i manje primetan.

(B92)

Pogledajte još