Srpska napredna stranka predala zahtev za izbore u Vojvodini

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je uoči sednice pokrajinske skupštine da je aktuelna većina u Skupštini Vojvodine izgubila legitimitet što je, kako je rekao, potvrdjeno i na nedeljnim dopunskim izborima naglasivši da za raspisivanje izbora ima vise razloga.

“Svesni smo da nema formalnih uslova za raspisivanje pokrajinskih izbora, ali želimo da otvorimo dijalog o tome da je legitimitet pokrajinske vlade potpuno izgubljen”, rekao je Mirović napominjući da vanredni izbori u Vojvodini mogu da budu održani u narednih šest meseci ili godinu dana, odnosno pre isteka punog mandata ove pokrajinske vlasti.

Mirović, koji je i predsednik Saveta SNS za Vojvodinu i šef poslaničke grupe naprednjaka u pokrajinskom parlamentu, dodao je i da su nedeljni dopunski izbori potvrdili da vlast u Vojvodini ne odražava stvarnu volju građana.

Prošlogodišnja odluka Ustavnog suda Srbije osporila je i ustavni okvir za održavanje prošlih pokrajinskih izbora, a “veliki broj afera koje su skrivane i za koje građani nisu znali” čvrsti su razlozi za inicijativu za prevremene pokrajinske izbore, rekao je Mirović novinarima navodeći kao primere za to Razvoju banku Vojvodine (RBV), “zloupotrebe pokrajinskih robnih rezervi u predizbornoj kampanji”.

To što je Demokratska stranka uzela kredit od RBV “iako su oni znali, a građani ne da je ta banka u finansijskoj krizi” jedan je od razloga za osporavanje legitimiteta Vlade Vojvodine” i zbog kojih SNS traži da Pajtić podnese ostavku, “jer bi to onda stvorilo i formalne uslove za raspisivanje izbora”, istakao je Mirović.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je primio zahtev SNS-a za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, ali da ostaje pri stavu da nema razloga za njihovo raspisivanje.

" Pismo, sa zahtevom SNS, sam samo letimično pogledao jer nije bilo vremena za dublju analizu. A ono što sam video ne ukazuje ni na jedan elemenat koji bi doveo u pitanje ono što sam govorio na temu izbora proteklih dana", kazao je Pastor na konferenciji za novinare.

Pastor je zahtev SNS za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora dobio pred početak današnje sednice Skupštine Vojvodine.

Podršku inicijativi SNS najavile su Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije, dok se vladajuća koalicija u pokrajini, koju predvodi DS, protivi održavanju vanrednih pokrajinskih izbora jer smatra da za to nema nikakvih razloga, ni formalnih niti suštinskih.

Socijalistička partija Srbije (SPS) podržava inicijativu za održavanje prevremenih izbora u Vojvodini, imajući pre svega u vidu rezultate drugog kruga dopunskih izbora 3. marta, izjavio je Tanjugu šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u pokrajinskoj skupštini Pavle Budakov.

“Momenat je da se proveri izborna volja građana u Vojvodini, koji će svakako znati da ocene događanja oko Razvojne banke Vojvodine i nepreduzimanje aktivnosti pokrajinske administracije nakon osporavanja pojedinih odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, od strane Ustavnog suda Srbije”, istakao je Budakov.

Budakov je rekao da bi “prevremeni pokrajinski izbori doveli do uspostavljanja pokrajinske administracije koja bi imala pun legitimitet i odmah prišla rešavanju svih nagomilanih problema u Vojvodini”.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić ističe da DS sa svojim koalicionim partnerima ima stabilnu većinu u pokrajinskoj skupštini, dodajući u izjavi medijima da je DS na dopunskim izborima “gotovo udvostručila svoje rezultate u izbornim jedinicama koje tradicionalno glasaju za naše političke oponente”.

Predsednik Poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je novinarima uoči početka zasedanja Skupštine AP Vojvodine da je većina u Skupštini stabilna i da nema razloga za raspisivanje izbora.

"Zahtev SNS predstavlja šegačenje sa izbornom voljom građana. Većina u Skupštini je stabilna i ima 76 poslanika. Dopunski izbori održani minule nedelje ništa nisu promenili, osim što je SNS dobio jednog poslanika, a SPS izgubio", rekao je Novaković.

Predsednik Poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški, takođe, smatra da je većina u pokrajinskom parlamentu stabilna i da vanredni izbori nisu potrebni.

"Inicijativa za raspisivanjem vanrednih izbora nije bila tema na kolegijumu Skupštine, već je podneta nekoliko minuta pre početka zasedanja Skupštine, što je neozbiljno, imajući u vidu važnost teme", naveo je Bogaroški.

On je dodao da se izborima održanim pre pet dana u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu ništa nije promenilo što bi moglo uticati na raspored snaga u Skupštini AP Vojvodine.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra da ima više razloga za prevremene republičke, ali ne i za pokrajinske izbore.

Kostreš je ranije Tanjugu izjavio da ne vidi razlog zašto bi ti prevremeni izbori bili organizovani, osim “ukoliko ne dođe do nekih vanrednih okolnosti”.

Poslanica u Skupštini AP Vojvodine iz redova Srpske radikalne stranke Marijana Četojević je istakla da bi Vojvodina morala da bude jedna izborna jedinica i da bi izbori morali biti po proporcijalnom sistemu.

"Dodatni izbori prošle nedelje skupo su koštali građane Vojvodine, a da su izbori bili po proporcijalnom sistemu, onda se ovi prošle nedelje ne bi ni održali, jer bi po automatizmu u Skupštinu kao odbornici ulazili prvi naredni sa liste kandidata", kazala je Četojevićeva, ističući da se u Vojvodini ne bi trebalo trenutno raspravljati o novim izborima, već o promeni izbornog zakona.

Ona je za sledeću sednicu parlamenta Vojvodine najavila da će radikali podneti inicijativu za promenu izbornog zakona.

Vladajuću većinu u pokrajinskoj skupštini čine DS, LSV, SVM i LDP, koje zajedno imaju 76 od ukupno 120 poslaničkih mandata.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Vojvodine je izveštaj o dopunskim pokrajinskim izborima u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu, izbor zamenika pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.i još nekoliko tačaka.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DS S) i poslanik u Skupštini Vojvodine Branislav Ristivijević izjavio je danas da je pokrajinska vlast izgubila legitimitet još u maju prošle godine, a rezultati nedavnih dopunskih izbora u pokrajini su samo "posledica činjenice da su izgubili legitimnost".

Povodom zahteva poslaničke grupe Srpske napredne stranke za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, Ristivojević je uoči sednice pokrajinske skupštine izjavio da DS S pozdravlja činjenicu da su se i druge opozicione partije u Skupštini Vojvodine pridružile lanjskom zahtevu DS S za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

DS S je vanredne izbore zatražila odmah posle odluke Ustavnog suda Srbije kojom su dogovarajući članovi Zakona o nadležnostima AP Vojvodine proglašeni neustavnim, rekao je on novinarima i dodao da će uskoro i Statut Vojvodine biti proglašen neustavnim, što sve otvara pitanje legitimiteta sadašnje vladajuće većine u pokrajini.

"Građani su shvatili da ih aktuelna pokrajinska vladajuća većina vodi stranputicom i to su na ovim, dopunskim, izborima pokazali", jer su predstavnici vladajuće koalicije izgubili u sve tri izborne jedinice, kazao je Ristivojević.

(Izvor: B92)

Pogledajte još