Knežević: Nameštena afera s mlekom

On kaže da u izveštaju holandske laboratorije jasno piše da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja ne može tvrditi da mleko iz Srbije prelazi važeći standard i dodaje da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata, koji je na graničnim vrednostima, donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi nanositi ogromna ekonomska šteta.

"Upravo tu činjenicu pokušavamo da razjasnimo od početka ove nametnute afere...To rade samo politikanti, i to je sada čitavoj Srbiji jasno", poručio je Knežević.

On je objasnio da u izveštaju laboratorije jasno piše da se zbog pouzdanosti načina ispitivanja, za mleko koje ima 0,647 mikrograma po kilogramu alfatoksina "ne može tvrditi da prelazi naš važeći standard". Takođe, u izveštaju jedine referentne laboratorije u EU stoji da se za mleko čiji uzorak pokazuje 0,066 mikrograma po kilogramu ne može tvrditi da prelazi standard EU, dodao je ministar.

On je istakao i da "ne postoje određeni proizvođači i određeno mleko koje je neispravno, postoje samo određene proizvodne serije različitih proizvođača koji ne ispunjavaju propisane standarde".

"Sa njima se građani ne sreću još od 18. februara, kada su sve povučene sa rafova prodavnica", istakao je Knežević.

On je najavio i da će pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku biti usklađen sa standardima EU u što kraćem roku, napominjući da procedura podrazumeva prilagođavanje još nekoliko pravnih akata, koji se odnose na bezbednost hrane, "kako bismo izbegli situaciju, da su (akti) međusobno kontradiktorni".

"Znate da su neusklađeni onaj pravilnik o iznosu alfatoksina u stočnoj hrani i alfatoksina u mleku, tako da imamo još par stvari koje moramo da uskladimo... to će biti u najkraćem mogućem roku", kazao je Knežević.

Podsetimo, u izveštaju laboratorije iz Holandije se navodi da skoro 70 odsto uzoraka poslatog mleka prelazi granicu aflatoksina od 0,05, dok su dva uzorka ipak premašila i novodozvoljenih 0,5 mikrograma po litru.

Na odgovornost nadležnih poziva i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, jer kako kaže, nadležni dezinformišu i obmanjuju javnost.

"Ja samo očekujem krivičnu odgovornost u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Upozorio sam ministra da nam mleko ne odgovara pravilniku.Ti rezultati su poslati u sredu, tek 8 dana kasnije promenjen je pravilnik, mogli su da ga promene i na dva i na pet da odgovara tim rezultatima", kaže Ješić.

Ješić tvrdi i da holandska laboratorija nije jedina aktreditovana u EU i podseća da su rezultati poput onih koje je i sam objavio pokazali da mleko nije u skladu s pravilnikom o kvalitetu hrane.
Vlada smenila dvojicu direktora

Vlada Srbije smenila je direktora Uprave za zaštitu bilja Jana Boćanskog s mesta i direktora Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Soča.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ranije je najavio smenjivanje bar četiri osobe odgovorne za povećan nivo aflatoksina u mleku u Srbiji.

On je najavio da će zbog neposredne odgovornosti i nečinjenja biti smenjeni direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Upave za veterinu i načelnici Odseka za zdravlje i biljni karantin i Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

Ministarstvo poljoprivrede juče je saopštilo da je u utorak uputilo Vladi predlog za smenjivanje direktora uprava za zaštitu bilja i za veterinu i navelo da će ostale najavljene promene izvršiti novi direktor Uprave za zaštitu bilja tog ministarstva.

B92, Tanjug

Pogledajte još