Dragan Đilas: Društvo ne sme biti tržišno

Prema njegovim rečima, ekonomija treba da bude tržišna, ali društvo ne sme da bude tržišno.

"Jer ako prepustite tržištu da reguliše sve u društvu, onda će nažalost sve da se pretvori u profit, a iz toga onda nema daljeg razvoja", rekao je predsednik Demokratske stranke novinarima u Briselu gde je prisustvovao skupu evropskih socijaldemokrata o prevazilaženju ekonomske krize.

Đilas, koji je na tom skupu predvodio Demokratsku stranku, ocenio je da što je razvijenije tržište, to država, odnosno vlada treba više da bude igrač na tržištu, investirajući u prehrambenu industriju, poljoprivredu i energetiku, jer je tada moguć "neki pomak".

"Ni jedna ni druga krajnost - jedna je potpuno liberalna priča, druga je potpuno državna ekonomija - očigledno ne funkcioniše. Mora da se nađe sredina. Ja mislim da smo mi u onome što smo dali za javnu raspravu kao naš ekonomsko-finansijski program, vrlo blizu da nađemo pravi balans", poručio je Đilas.

On je istakao da Srbija prevashodno treba da se osloni na sebe, odnosno šta ona sama može da uradi i promeni.

"Kako ćemo mi naš deficit da spustimo na dva posto, što danas izgleda teško, ali ako ukinute plaćanje stvari koje su besmislene, koje ne donose nova radna mesta, nove poslove, to je stvar koja je moguća", rekao je đilas.

On je rekao da se zaključci današnjeg skupa u Briselu poklapaju i sa suštinom programa DS, a "to je uravnoteženje budžetskih troškova, ali istovremeno i mogućnost investicija i razvoja zemlje, i mogućnost da ljudi napokon dobiju posao ili malo bolju platu".

Đilas je povodom komentara o velikoj stopi nezposlenosti u nekim evropskim zemljama, poput Španije, rekao da imati posao u Evropi nije ista stvar kao imati posao u Srbiji.

"Kada u Španiji neko ima posao, on od te plate može da živi, dok u Srbiji bar 50 odsto onih koji imaju posao, od te plate jedva sastavljaju kraj s krajem", naveo je predsednik DS.

(B92)

Pogledajte još