Komarci džinovi napadaju Ameriku: Grizu kroz odeću

Specijalna vrsta ovih dosadnih insekata, čije jedinke mogu biti 20 puta veće od običnih, i koje predstavljaju pretnju čak i za tigraste komarce, opisana je kao “izuzetno agresivna”.

Zbog činjenice da su prošlog leta položili jajašca, može se ponovo očekivati njihova najezda, smatraju naučnici, koji upozoravaju da, kad nastupi njihova sezona, treba nositi dugačke rukave i pantalone. Samo ova mera predostrožnosti možda neće biti dovoljna, pa se preporučuje i upotreba sredstava za teranje komaraca.

Psorofora ciliata, ili galiniper, ima telo dužine oko 1,2 centimetra, šaru sličnu tigrastom azijskom komarcu, a raspon krila mu je od šest do sedam milimetara. Prošlogodišnji uragani doneli su veliki broj insekata u centralni i južni deo Floride, gde su položili jajašca. Kao i tigrasti azijski komarac, ovi džinovi nisu bili uobičajeni u gradskim sredinama.

Stručnjaci predviđaju da će opet biti obilnih kiša koje će izazvati izleganje jajašaca. Ujedaju samo ženke, dok se mužjaci hrane cvetnim nektarom, ali i larvama drugih komaraca, a najaktivniji su u svitanje i u sumrak.

Azijski tigrasti komarac
Veličina: od 2 do 10 mm, pri čemu su mužjaci mnogo manji od ženki
Ujed: samo se ženke hrane krvlju. Mesto ujeda svrbi, i može biti ozbiljno kod onih koji burno reaguju na ujed komarca. Prenosioci su denga groznice
Izgled: sjajne bele i crne prugice

Američki galiniper
Veličina: samo telo dugačko mu je oko 1,25 centimetra, a raspon krila od 6 do 7 milimetara
Ujed: mnogo bolniji od ujeda običnog komarca. U stanju sa da ugrizu i preko odeće. I kod ove vrste ujedaju samo ženke
Izgled: crno-bele prugice

Blic

Pogledajte još