Dačić: Srbiji preti isključenje iz takmičenja UEFA

Dačić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je UEFA upozorila Srbiju i dala joj šest meseci da suzbije huliganizam na stadionima.

"Uradićemo sve da srpski klubovi mogu da igraju na evropskim i drugim međunarodnim takmičenjima", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da Srbija ima šansu da, ako suzbije huliganizam i izgradi "nacionalni stadion", bude jedan od domaćina Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine.

"Dobili smo od UEFA mapu puta za formiranje nacionalne radne grupe (za suzbijanje nasilja u sportu), a do kraja maja treba da izradimo strategiju i akcioni plan", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da su na današnjem sastanku sa izaslanikom UEFA bili i direktori policije i BIA, Milorad Veljović i Nebojša Rodić, kao i ministri sporta i prosvete i državni sekretar Ministarstva pravde.

Naveo je da će Vlada već na narednoj sednici doneti odluku o formiranju radne grupe za suzbijanje nasilja u sportu u koju će ući i stručnjaci UEFA.

Grigoris Surkis iz UEFA rekao je da je ta federacija spremna da pomogne Srbiji da reši problem huliganizma, a država mora da u tome
pomogne Fudbalskom savezu Srbije.

Surkis je rekao da mu je predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao da policija hapsi izgrednike na fudbalskim stadionima, ali da ih sudovi puštaju što, kako je upozorio, ukazuje na nedostatak zakonskog osnova da izgrednici budu zadržani u pritvoru.

"Nisam došao da pretim, nego da utvrdim činjenice. Imate problem (sa huliganizmom)", rekao je Surkis i dodao da Srbija mora da izgradi propise za rešavanje tog problema.

Surkis je rekao da Srbija ima "apsolutno pravo da konkuriše" za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine, ako suzbije huliganizam i izgradi "nacionalni stadion".

Izaslanik je rekao da će predstavnici UEFA posetiti Beograd i Zagreb, da bi se uverili da će proteći u miru predstojeća utakmica reprezentacija Hrvatske i Srbije, 22. marta u Zagrebu.

Predsednik UEFA Mišel Platini je nedavno premijeru Dačiću uputio pismo u kojem ga je upozio da će klubovi iz Srbije biti kažnjeni ako se ne reši problem huliganizma.

Beta

Pogledajte još