Devojčica osuđena da živi pored pedofila

Porodica devojčice je ogorčena puštanjem napasnika, koji ima 70 godina, kao i njihov advokat Dragica Somborac.

Devojčica mesecima živi sa saznanjem da je napasnik u njenoj blizini. Roditelji su verovali da pravosuđe radi dobru stvar i sada ne mogu opisati njihovo razočaranje i strah devojčice koja je shvatila da se vratio napasnik koji ju je obljubio - kaže Dragica Somborac.

Napasnik je na najperfidnije načine nekoliko meseci seksualno uznemiravao sedmogodišnjakinju. Da bi u tome uspevao, sve vreme je zloupotrebljavao njeno poverenje sticano dugogodišnjim komšijskim odnosima.

- Devojčica je skoro svakodnevno bila u kontaktu sa tim čovekom, koji se sa njom igrao, razgovarao, kupovao joj slatkiše. Sve je krenulo bezazlenim grljenjem, ljubljenjem u obraz... Zatim je preraslo u dodirivanje intimnih delova tela, da bi je na kraju i skinuo - kaže Somborac, koja je zastupala devojčicu.


Advokat Dragica Somborac

Devojčica je sve ispričala roditeljima, koji su odmah podneli krivičnu prijavu. Najpre mu je suđeno za nedozvoljene polne radnje prema maloletnicima, a potom je optužnica proširena i za obljubljivanje.

- Roditelji su očajni, otkad se pedofil vratio u komšiluk, žive u neprestanom grču, strahu i u neizvesnosti da bi to mogao ponovo da učini. Vode računa o svakom koraku ćerke, koja apsolutno nigde više ne ide sama - priča o strahovima roditelja advokat Dragica Somborac.

Roditelji su do poslednjeg momenta verovali da će napasnik odmah biti poslat na izdržavanje kazne. Umesto toga, usledio je šok kada su čuli odluku suda.

Svako približavanje napasniku izaziva ponovnu traumu kod deteta, kaže psiholog Aleksandar Šibul, i naglašava da bi zato morala da postoji bar zabrana približavanja devojčici.

- Obljuba kod deteta razvija osećaj krivice, ono se pita šta je skrivilo i čime je nateralo napasnika da tako nešto učini. Takav događaj kod deteta izaziva stid, unutrašnju obeleženost i zato se takvo stanje jako teško prevazilazi bez ozbiljnog psihološkog tretmana - kaže Šibul.

Izvor:Blic

Pogledajte još