Dačić: Rekao sam Tačiju da na sever može da dođe samo s oružjem

”Došli smo do situacije kada sa evropskim partnerima moramo otvoreno da razgovaramo o pitanjima naših daljih evropskih integracija, pitanjima iz dijaloga i to je osnovi razlog što držvni vrh ide u Brisel kako bi se videlo državno jedinstvo”, rekao je Dačić.

Premijer ne očekuje previše - da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na Prištinu jer su, kako je naveo, navikli "da pritiskaju Srbiju".

"Kad vršite preveliki pritisak može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti", rekao je Dačić.

On je dodao da se bliže nedelji i meseci kada se o tome odlučuje, a tog dana, dodao je premijer, u Briseclu će biti i minsitri spoljnih poslova zemalja članica EU i Srbija želi da sa njima razgovara o svemu.

On je podstio da su on, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik vlade Aleksadnar Vučić iznosili svoje jasne stavove u vezi sa tim i naglasio da, ako se želi da dijalog dovede do održivog rešenja za problem parlelizma institucija, onda to mora da bude rezultat političko dogovora, a ne primene kosovskih zakona kosovskog ustava.

“Da to tako može, onda pregovori ne bi ni bili potrebni i oni bi to primenili. Ako mi već imamo dobru volju, i Srbija i Srbi na Kosovu žele da taj problem reše kroz formiranje zajednice opština, sa vlašću, a ne protokolarnim zaduženjima, onda smo spremni za kompromis”, rekao je Dačić.

On je dodao da se odavno izašlo iz standardnih okvira kada se govori o Kosovu i Metohiji, ocenivši da je faktičko stanje nelegalno sa apsekta medjuanrodnog prava.

Dok se Srbija toga pridržavala, ukazao je, Kosovo je dobijalo sve više na subjektivitetu.

Nećemo menjati stavove zbog dobijanja datuma pregovora

Premijer je novinarima ponovio da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, istakavši da je predlog predsednika Republike Tomislava Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni.

"Pitao sam ih - ako može da postoji Severna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava zašto ne može na Kosovu, odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku", rekao je Dačić i podsetio da u Evropi ima oko 270 regiona.

Premijer je preneo novinarima da je sagovornike iz EU pitao: "zašto vrte glavom kada on o tome govori u vezi sa Kosovom", i da je dobio odgovor da "to nije isto".

A on im je, kako kaže, na to odgovorio:

"Tačno, to nije isto, Kosovo je važnije".

Dačić je rekao da je RS američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja KiM.

Premijr je više puta ukazao da za Srbiju nije prizvatljiv predlog da autonomna zajednica na Kosovu nema nikakve nadležnosti, istakavši da nijedan Srbin neće više ponuditi odo toga.

Za premijera su jezičke vratolomije pitanje naziva - zajednica srpskih opština ili asocijacija, ocenivši da su bitne samo nadležnosti.

“Priština ne daju nikakve izvršne nadležnosti i nadam se da će razgovori biti nastaavljeni”, rekao je Dačić i podsetio da je prvenstveno prištinska strana odbijala svaki predlog.

Ukoliko se, kaže, insistira na ubrzavanju završetka pregovora Beograda i Prištine zbog dobijanja datuma , Dačić poručuje - tako neće iće, "to bi ubilo dijalog".

Rekao sam Tačiju da na sever može da dođe samo oružjem

Premijer je rekao da to nije tema o kojoj se razgovara samo u Briselu, već da se svakodnevno time bavi, a da će u Briselu da se razgovara i o evropskim integracijama, daljoj evropskoj budućnosti Srbije.

“Ne moramo da idemo u Brisel, to nije sada najvažnije, ali svako mora da zna da je to stav od koga odstupiti ne možemo”, zaključio je Dačić.

Premijer je podvukao da se mora prihvatiti činjenično stanje, a to je da Beograd nema vlast na velikom delu terotorije, ali i da Priština ne kontroliše jedan deo teritorije koju smatra svojom.

“Rekao sam Tačiju da na sever može da dođe samo sa oružjem i da, ukoliko ne shvata da će to dovesti do reginalne nestabilnosti, onda je to problem. Mi smo spremni da rešimo problem parlalelizma i smatramo da je predlog predednika Nikolića zaista veoma korektan”, zaključio je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da državni vrh putuje u Brisel kako bi u razgovorima koji slede o paralelizmu kosovskih institucija prezentovali državno jedinstvo i potvrdili da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog ustava.

Izvor: Blic

Pogledajte još