Ljudsko telo će samo praviti organe

Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija su novina.

Posle presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo. Ali, bioveštački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta. To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implant.

Naučnici iz Novosibirska su pre nekoliko meseci presadili bioveštački implant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke bioveštačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da "popravi" svoje telo: da zameni povređene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", rešiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti rešen.

S media, Glas Rusije

Pogledajte još