Pistorijus traži da napusti zemlju

Pistorijus je optužen za ubistvo sa predumišljajem, pošto je 14. februara ubio svoju devojku Revu Stenkamp. Posle saslušanja određena mu je kaucija uz striktne uslove i on je pušten da se brani sa slobode do početka suđenja u junu, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da se vrati u svoju kuću, u kojoj se ubistvo desilo.

Ipak, prema izveštajima u južnoafričkim medijima, Pistorijus i njegovi advokati smatraju da su uslovi kaucije previše oštri.

„U dokumentima predatim sudu, advokati tvrde da je sudija pogrešio što je tražio Pistorijusu da preda svoj pasoš i sva ostala dokumenta, pošto je dokazano da ne postoji rizik da će pobeći iz zemlje“, navodi se u izveštajima medija.

Prema Pistorijusovom timu, južnoafrički paraolimpijac bi trebalo da dobije dozvolu da može da putuje od detektiva koji radi na slučaju. Njegova odbrana, takođe, tvrdi da redovni testovi na alkohol i nedozvoljene supstance nisu obavezni i da ne postoji potreba da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Pistorijusov slučaj šokirao je javnost u Južnoj Africi, ali i širom sveta, pošto su ga mnogi smatrali herojem. Poznati sprinter istakao je da je Stenkampovu ubio slučajno, pošto je mislio da je provalnik, ali je tužilac istakao upravo suprotno, da je on to učinio sa namerom. Za sada nije poznato da li će biti održano saslušanje povodom žalbe na odredbe kaucije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još