Predsednik Ferarija protiv novih mera FIA

LONDON, 1. maja 2009. (Beta-AP) - Predsednik ekipe Ferari Luka di Montecemolo optužio je Svetsku automobilističku federaciju (FIA) da će naneti štetu Formuli jedan novim planom da timovima koji prihvate budžetska ograničenja dozvoli veću slobodu u tehničkom razvoju bolida.

FIA je juče saopštila da će svaka ekipa koja pristane na budžetsko ograničenje od 40 miliona funti dobiti beneficije, što je izazvalo različite reakcije timova.

U pismu koje je Di Montecemolo uputio predsedniku FIA Maksu Mozliju navodi se da su nova pravila "suštinski nepravedna".

U Formuli jedan trenutno se takmiči deset ekipa sa po dva bolida, a od sledeće sezone učestvovaće 13 timova sa ukupno 26 bolida. FIA je usvojila i pravilo po kojem ekipe neće moći da dolivaju gorivo tokom trke, kako bi se smanjili troškovi prevoza opreme.

"Osnovano sumnjam da će nova pravila dovesti do podele na dve vrste ekipe u Formuli jedan, one koje prihataju promene i one koje to ne žele da učine pa će zato imati manje slobode. Jedna kategorija ekipa imaće prednost u odnosu na drugu, što nije fer", izjavio je Di Montecemolo.

Prema njegovim rečima takva podela štetno bi uticala na ugled koji Formula jedan ima među navijačima.

Mozli je juče izjavio da Formula jedan želi da uvede mere štednje, kako se ne bi ponovio slučaj sa Hondom, koja je krajem prošle godine zbog finansijskih problema odustala od takmičenja.

"Već znamo kolika je potrošnja timova koji imaju finansijsku nezavisnost. Želimo da smanjimo rizik od odustajanja ekipa i zato moramo da otvorimo vrata Formule jedan za nove timove", kazao je Mozli.

Pogledajte još