Veliki spoljnotrgovinski deficit SAD kroji kurs dolara

Dolar je juče, na glavnim deviznim berzama u Londonu, Njujorku i Tokiju, minimalno napredovao prema evru i jenu, ali većina analitičara upozorava da će ogroman majski američki spoljnotrgovinski deficit kratkoročno najviše uticati na trzišne pozicije „zelene valute“. Američka administracija nema, naime, previše izbora, zbog rastućeg trgovinskog deficita, pa mora hitno da poradi na obaranju kursa dolara kako bi smanjila sve veću neravnotežu u robnoj razmeni sa Kinom i drugim vodećim partnerima.
Tokom početnog poslovanja na indikativnoj Londonskoj berzi dolar je vredeo 1,2750 za evro, prema 1,2775 sinoć u Njujorku i bezmalo cent niže od jednomesečnog minimuma zabeleženog tokom protekle sedmice. Dolar je, u isto vreme simbolično ojačao, za trećinu procenta, u odnosu na japansku valutu, a na londonskom tržištu je kotirao 114,61 jena, što je 1,30 jen iznad jednomesečnog minimuma zabeleženog u ponedeljak. Evro je, istovremeno, kotirao 146,12 jena, što i nije tako daleko od rekordnog kursa − 147,42 „japanca“ za zajedničku evropsku valutu − zabeležen tokom prošlonedeljnog poslovanja na Londonskoj valutnoj berzi. 
Ukoliko majski trgovinski deficit SAD premaši, kao što se očekuje, 64 milijarde dolara, devizni trgovci će opet dobiti „jak razlog“ da još jednom obore dolar, navode berzanski eksperti. Na buduće kurseva dolara, evra i jena, svakako će, u velikoj meri, uticati i visina kamata koje određuju Evropska centralna banka (ECB), Uprava federalnih rezervi SAD (FED) i Banka Japana (BOJ). Stručnjaci veruju da će, ako u bližoj budućnosti ECB i BOJ budu zaoštrili politiku interesnih stopa, a FED se odrekne daljeg rasta osnovne kamate, pritisak na rast kursa evra i jena biti mnogo veći nego što je trenutno, ocenjuju tržišni eksperti. Tržište akcija u Evropi je za razliku od nekoliko prethodnih dana bilo naklonjeno prodavcima, jer su cene bile u porastu, zbog pozitivnih signala u prometu hartija od vrednosti rudarskih kompanija, kao i uzlazne cenovne korekcije na njujorškom Vol stritu. Činjenica da je poznati Dau džonsov indeks u Njujorku sinoć ojačao 2,7 odsto u odnosu na prethodni nivo, direktno je u Evropi podstakla skok cena akcija rudarskih kompanija od 1,6 do 2,7 procenta. (“Pregled”)

Pogledajte još