Lion: Studenti pomažu srpske škole na Kosovu

Francuski studenti obilaze srpske škole i uručuju prikupljenu pomoć učenicima.

Akciji se priključila i francuska organizacija "Solidarnost za Kosovo", koja već nekoliko godina, humanitarnim radom pomaže Srbima na Kosovu

Studenti iz Liona su pokretači mnogobrojnih humanitarnih akcija u svetu.

Odlučili su da pomognu srpskim đacima na osnovu informacija koje su saznali putem društvenih mreža. Pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći srpskim školama, tako što su francuski đaci, srpskim đacima, poklanjali školski pribor i odeću.

Jedan od studenata koji je došao na Kosovo je i Pol Metju. On želi da pomogne srpskom narodu koji je po tradiciji blizak francuskom.

"Želimo da pomognemo akcijama u ovom delu Evrope i to narodu koji je kroz istoriju veoma blizak Francuzima. Video sam putem interneta šta se ovde dešava i kako narod teško živi. To nas je podstaklo da prikupljamo pomoći pomažemo srpskom narodu", rekao je Metju.

Dolazak studenata organizovao je Arno Gujon,koji predvodi organizaciju "Solidarnost za Kosovo".

Oni su školi u Boscu kod Kosovske Kamenice poklonili hidrofor za snabdevanje vodom, radijatore,odeću i školski pribor.Ta škola već nekoliko godina nema rešen problem vode.

"Odlučili smo da pomognemo školi u Boscu. Saznali smo da đaci nemaju vodu. Kupili smo hidrofor i pomogli školi da reši problem vode", kaže Gujon.

Nastavnici i učenici raduju se svakom dolasku humanitarca iz Francuske. Retke su srpske škole i obdaništa koje nisu posetili.

"Arno nam puno pomaže. Ovo nije prva pomoć koja nam stiže iz Francuske. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju", rekao je direktor obdaništa u Boscu, Milan Aritonović.

Francuski studenti boraviće na Kosovo tokom cele ove nedelje, uručujuči srpskim učenicima pribor i odeću koju su poklonili njihovi vršnjaci iz Francuske.

(Izvor: B92)

Pogledajte još