Nikolić, Dačić i Vučić sutra kod Ešton u Briselu!

Kosovski premijer Hašim Tači pristaje da se formiraju organi te zajednice, ali ne i da ona ima izvršne nadležnosti, kako želi Beograd.

Ketrin Ešton, koja je pozvala Nikolica, Daćića i Vučića u Brisel, 14. marta će otputovati u Prištinu da bi o tome razgovarala i s Tačijem.

Nova runda dijaloga Beograd-Priština je zakazana u Briselu za 20. mart, a Evropska komisija i Ketrin Ešton 16. aprila treba Savetu ministara Evropske unije da podnesu izveštaj o napretku Srbije u evropskim reformama i "opipljivom i postojanom napretku u odnosima sa Prištinom".

Ostvarenje ovog napretka ključni je uslov da Evropski savet i vodje EU, u junu odrede datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom.

Dačić je u petak izjavio da državni vrh Srbije putuje u Brisel kako bi bilo iskazano državno jedinstvo kada je reč o evropskim integracijama i Kosovu.

"Idemo svi da bi se videlo državno jedinstvo i želimo da s najvišnim zvaničnicima Evropske unije razgovaramo o tome", rekao je Dačić.

Kako je izjavio, Nikolić, Vučić i on su više puta iznosili stavove da ako se želi da "dijalog dovede do održivog rešenja za problem paralelizma institucija (na severu Kosova), onda to mora da bude rezultat političkog dogovora, a ne primene kosovskih zakona i ustava".

Premijer je rekao da Srbija želi da reši kosovski problem kroz formiranje zajednica srpskih opština sa izvršnom vlašću, a ne sa protokolarnim zaduženjima.

U izjavi za Blic od subote, Dačić je štaviše ukazao da Srbija neće prihvatiti ništa manje od toga da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština koja će imati izvršnu vlast.

"Ukoliko neće da prihvate taj predlog, ni mi ne možemo da prihvatimo ništa ispod toga. U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati deset zahteva EU iz decembra. U njima zajednica nije ni pomenuta. Naš predlog zajednice srpskih opština je model kojim bi se rešila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uslova, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU insistira", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je prethodnih dana takodje izjavio da nije preveliki optimista u pogledu mogućnosti da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu, "jer su oni vršili pritisak samo na Srbiju".

(Izvor: ALO!)

Pogledajte još