Nakon 35 godina: Kraj za čardu "Na kraj sveta"

"Tu, gde vrbe vodu ljube, kao umor san, tu se s pesmom brige gube, a stara čarda davnu prošlost čuva još i sad" peva Đorđe Varenika, vlasnik čarde "Na kraj sveta".

Blizu autoputa Novi Sad - Beograd, među krošnjama i lokvanjima, gotovo da nema čoveka koji je prošao, a da nije svratio na riblju čorbu. Ipak, čarda će prošlost čuvati još samo par meseci. Ugovor o zakupu neće biti produžen, i to će biti sam kraj "Na kraj sveta"…

"Oni su mi rekli, nemoj ti ništa da popravljaš, to ćemo mi srediti, ti ćeš raditi još do Uskrsa i daćemo ti 15 dana, evo, je li dovoljno 20 dana da se iseliš... E to je to" objašnjava Varenika.
(old_image)
Bez struje, vode i toaleta, trideset i pet godina porodica Varenika je na kraju sveta gostila glumce, ambasadore, prestolonaslednike, pa čak i aktuelnog prvog potpredsednika Vlade. O tome svedoči i već ishabana knjiga utisaka.

"Nije nikada bilo problema što se tiče hrane, jedino taj poljski wc, neki i to prihvate da je tako, tamo na kraju sveta... zato što je to mesto udaljeno od naseljenog mesta, nema struje, nema vode... Nekad je neko prokomentarisao i to je sve što se tiče negodovanja. Inače su svi oduševljeni" priča Đorđe Varenika.

Zakonski je sve čisto i jasno - čarda je pre nekoliko godina vraćena manastiru Kovilj. Oni sada žele da na ovo mesto dovedu struju i vodu, kao i da renoviraju već trošan ugostiteljski objekat.

"Mi hoćemo da učinimo da ipak taj prostor vrši svoju funkciju, da u svakom smislu te reči bude mesto za odmor. Siguran sam da će svako ko i makar baci pogled na čardu steći utisak da su tu potrebne ipak nekakve intervencije u smislu restauriranja i to je jedini smisao i cilj našeg angažmana" tvrdi Vladika Porfirije iz manastira Kovilj.

Kada restauracija i bude gotova, iz manastira tvrde da će namena čarde ostati ista - ali verovatno neće biti u zakupu porodice Varenika. Đorđe se već navikava da više neće biti taj koji čuva dušu ovog mesta... Teše ga nadaleko čuveni stihovi, nastali baš na kraju sveta: "za dobre ljude ovde vreme je stalo, za srećne ljude sat ne kuca..."

Izvor: B92

Pogledajte još