Vulin: Srbija želi najbolje rešenje za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da EU, ukoliko želi miran region, treba da sasluša šta Srbija ima da kaže.

"Poslali smo najvišu delegaciju u istoriji EU da razgovara samo o jednom pitanju i to govori koliko smo mi spremni za razgovore i da na njima nađemo najbolje moguće rešenje. Ako je EU stalo do Srbije, do njenog razvitka, ali i da region bude miran, onda će slušati ono što Srbija ima da kaže", rekao je Vulin novinarima.

Upitan koji su dalji potezi Beograda ukoliko Priština ne bude prihvatila predloge srpskog pregovaračkog tima, Vulin je odgovorio da Srbija ne može protiv svog Ustava, zakona i građana.

"Ne možemo da damo ono što nije naše. Kosmet, Ustav i građani Srbije nisu naše ili nečije vlasništvo, već smo to svi mi", kazao je Vulin.

On je naglasio da se nada da će međunarodna zajednica razumeti da će region biti miran samo i jedino ako Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji prihvate rešenje koje im se nudi.

"To će pokazati i da je međunarodnoj zajednici stalo do stabilnosti"
, poručio je Vulin.

Na pitanje kolike su šanse da Srbija u aprilu dobije datum za početak pregovora o njenom pristupanju EU, Vulin je odgovorio da "Srbija nije Srbija ona bi odavno bila član EU".

"Sve što je EU tražila od drugih zemalja mi smo odavno ispunili i to ne zbog EU, već zbog nas. Mnoge članice EU su u lošijoj ekonomskoj i političkoj poziciji od Srbije i manje su stabilne, ali pošto smo Srbija za nas važe druga pravila i samo je pitanje dokle ćemo ih trpeti", ocenio je Vulin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju odbacio je ideju o promeni Ustava zbog južne srpske pokrajine, dodavši da će biti donet ustavni zakon koji će regulisati funkcionisanje i život na Kosovu.

"Promena Ustava u ovom trenutku nije moguća i za to sada ne postoji ni politička rešenost, niti rešenost nacije", zaključio je Vulin.

"Albancima sa juga bolji život od Srba na severu"

Vulin je danas izjavio da Albancima sa juga Srbije želi mnogo bolji život od onog koji sada imaju Srbi na Kosovu.

Vulin je, povodom zahteva Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da dobiju isti status kao Srbi na severu Kosova, poželeo da im se to nikada ne dogodi.

"Albanci na jugu Srbije su moji zemljaci, deo smo iste države i zato ne želim da se bilo kom državljaninu Srbije dešava ono što se dešava Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

On je dodao da im želi mnogo bolji život od onog koji imaju Srbi na Kosovu i Metohiji, kao i da se nada da će Srbi sa Kosova živeti kao Albanci sa juga Srbije.

"Albancima sa juga Srbije želim i da budu pažljivi u onome šta žele, jer to može i da im se ostvari. Samo onaj ko je vrlo zlonameran može nekom da poželi da živi kao Srbi na Kosovu i Metohiji"
, poručio je Vulin.

A Albanci sa juga Srbije poručili su da su svoje novo telo, Skupštinu odbornika Albanaca Preševske doline, formirali kako bi poboljšali saradnju sa Vladom Srbije.

Inače, Vulin je danas rekao da je Srbija, od formiranja nove Vlade, pravednija i poštenija. On je najavio i da će Pokret socijalista, čiji je lider, na narednim izborima ići u koaliciju sa SNS-om.

(B92)

Pogledajte još