Panatinaikos u finalu posle nezaboravnog meča

BEOGRAD, 1. maja 2009. (Beta) - Košarkaši Panatinaikosa plasirali su se u finale završnog turnira Evrolige, pošto su u Berlinu pobedili Olimpijakos sa 84:82 (27:21, 16:20, 23:22, 18:19).

Panatinaikos će u finalu, u nedelju od 20 sati, igrati protiv moskovskog CSKA, koji je u prvom polufinalu pobedio Barselonu sa 82:78.

Utakmica "večitih" atinskih rivala obilovala je uzbuđenjima i kvalitetnom igrom, a rešena je u poslednjim sekundama. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nikola Peković sa 20 poena, a sledili su ga Vasilis Spanulis sa 19, kao i Šarunas Jasikevičijus i Majk Batist sa po 18.

Olimpijakos je predvodio Lin Grir sa 18 poena, dok je Nikola Vujčić postigao 14.

Panatinaikos je poveo sa 7:0 u početku utakmice i vodio je tokom celog prvog poluvremena, da bi Olimpijakos izjednačio u završnici druge četvrtine.

Pao je u početku vodio Spanulis, a onda je Peković počeo da "vlada" reketom i prvu deonicu završio je sa 15 poena.

Olimpijakos je prvo vođstvo stekao početkom drugog poluvremena poenima Jorgosa Printezisa i Vujčića. Ulogu vođe tima preuzeo je tada nezaustavljivi Batist.

Igra na terenu razvila se tada u pravi rat, obogaćen spektakularnim potezima sa obe strane. Džoš Čildres iz Olimpijakosa imao je zakucavanje koje se retko viđa, a Pao je uzvratio "eli-up" zakucavanjem Batista.

"Crveni" su uzvratili trojkom Miloša Teodosića, koju je odmah "vratio" Jasikevičijus, koji je posle postigao još jednu trojku, a onda i asistirao Batistu za 66:60. Joanis Burusis postigao je trojku za Olimpijakos za 66:63.

Pao je u poslednjoj četvrtini poveo sa osam poena prednosti, 73:56, ali je Olimpijakos brzo prišao na dva poena zaostatka, 73:71. U razmeni poena, Jasikivečijus je postigao novu trojku za velikih 81:74 dva i po minuta pre kraja.

Papalukas je tada, međutim, pokazao svoje iskustvo i, posle brzog koša Burusisa, presekao je napad rivala i dao trojku za 81:79. Vujčić i Peković pogodili su po jedan penal za vođstvo "zelenih" od 82:80.

Burusis je u sledećem napadu pogodio oba penala za izjednačenje, da bi u sledećem napadu Jasikevičijus i Peković odigrali školski "dva na dva" napad za vođstvo Panatinaikosa 50 sekundi pre kraja meča.

Vujčić je potom promašio trojku, a "zicer" Pekovića je izašao iz koša, posle čega Burusis nije uspeo lepo da šutne u poslednjim sekundama utakmice.

Pogledajte još