Rak kosi lidere Južne Amerike: Šest predsednika obolelo od kancera

Čavez je umro posle dvogodišnje borbe s rakom karlice. Brazilskoj predsednici Dilmi Rusof 2009. godine dijagnostifikovan je limfom. Posle višemesečne hemoterapije Rusof je javnosti obelodanila kako je uspešno pobedila bolest.
 
Ni njen prethodnik nije bio pošteđen teške bolesti. Ignasio Lula da Silva, jedan od najpopularnijih lidera Brazila, 2010. je oboleo od raka grla, ali zahvaljujući hemoterapiji bolest se povukla, a Lula se vratio politici.
 
Kristina Fernandes Kirhner na čelu Argentine je od 2007. a tri godine kasnije otkriveno je da ima rak štitne žlezde.
 
Godine 2010. od limfoma je oboleo tadašnji paragvajski predsednik Fernando Lugo, ali i on se podvrgnuo seriji hemoterapija nakon kojij je ozdravio.

Poslednji u nizu obolelih predsednika zemalja Latinske Amerike je Huan Manuel Santos, predsednik Kolumbije, koji je prošle godine obelodanio kako se bori s rakom prostate.
 
Čavez je čuven po svojim tvrdnjama da su SAD razvile tajno oružje kojim su zarazile rakom lidere Latinske Amerike. Svoje sumnje javno je izrekao 2011. kada mu je otkriven karcinom.
 
- Ne bi čudilo da je Amerika razvila tehnologiju kojom može da izazove rak i da mi ništa o tome ne znamo- rekao je tada Čavez.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još