Usamljena kućica na Drini i dalje oduševljava svet

Ova čudna kuća već više od 45 godina stoji na steni u reci Drini, prošle godine je u jednom takmičenju "Nacionalne geografije" proglašena za fotografiju avgusta, ali i dalje izaziva veliku svetsku pažnju.

Britanski "Dejli mejl" joj je posvetio tekst 9. marta, čudeći se kako toliko godina odoleva divljoj prirodi.

U malo šaljivom tonu ističe se da "njeni stanari barem nemaju problema sa komšijama", a za engleske novinare je misterija kako kuća već decenijama uspešno balansira usred Drine na steni, napadana godinama rečnim strujama, poplavama, vetrovima..., prenosi B92.

Zbog svega toga ova "usamljena kuća" u blizini Bajine Bašte prvo je postala regionalna, a zatim i svetska turistička atrakcija.

Na ideju da sagradi kuću je došlo nekoliko plivača 1968. godine kada im je bila potrebno neko mesto za odmor, pa su izabrali jednu stenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vreme prolazilo javila se ideja da mesto sebi naprave udobnijim za boravak, te su na vrh stene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog gređevinskog materijala.

Pošto se trebalo nekako zaštiti i od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su rešili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni skoro fuknkcionalni dom izgrađen od solidnog materijala koji bi odolevao prirodnim nepogodama izvesno vreme.

Neophodne stvari za gradnju prevozili su čamcima, a veće komade puštali niz reku i dočekivali ih pored stene gde su ih vadili i gradili kuću.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga pobuđuje pažnju turista iz celoga sveta.

(Izvor: Dejli mejl, B92)

Pogledajte još