Dobre vesti iz Srbije: Raste interesovanje za kurseve u Petnici (VIDEO)

Nakon godine u kojoj je obeleženo 30 godina postojanja i rada "Petnice", godine rekonstrulcije postojećih i izgradnje novih kapaciteta i najmodenrijih laboratorija, zahvaljujući Evropskoj investicionoj banci, i nakon priznanja od Uneska, značajno je poraslo interesovanje za programe ove institucije.

Ovaj svojevrsni srpski obrazovni i naučni brend za mlade, po kojem smo ponosno poznati širom sveta, upravo ugošćava prve grupe srednjoškolaca, polaznika zimskih programa iz svih 17 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Talentovani srednjoškolci tokom februara i marta meseca će imati priliku da čuju uvodne kurseve za sve nauke od astronomije, fizike i programiranja, preko biologije, hemije i geologije, do arheologije, istorije i psihologije, ali i dizajn, medicinu i robotiku.

Lepe vesti iz Petnice tokom prethodnih godina, a naročito tokom godine obeležavanja jubileja 30 godina, doveli su do toga da je broj pristiglih prijava za učešće na programima poraslo za 30 odsto.

"Broj pristiglih prijava krajem 2012. godine je bio značajno uvećan. To nas nije mnogo iznenadilo, jer su rezultati naših nekadašnjih polaznika pokazivali značaj njihovog boravka u Petnici. Komisija od 60 stručnih i mlađih saradnika sa različitih fakulteta, instituta i obrazovnih institucija, tokom četiri dana su detaljno pogledali svaku pristiglu aplikaciju, i odabrali one koji će u 2013. godini imati priliku da budu prva generacija koja će raditi svoja istraživanja na najmodernijoj opremi koja je stigla u prethodnoj godini", kaže Nikola Božić, direktor Fonda "Petnica".

U ovoj godini će u "Petnici", sada najmodernijem obrazovnom centru u Evropi, po mesec dana moći da uči i radi oko 1.200 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još