CESID: SNS daleko najpopularnija, teško proceniti ko je na drugom mestu

SPS u procentima sada ima veću podršku birača nego što je imao na izborima, ali ne i po broju glasova, rekao je Blagojević za TV Pink.

Kako je dodao, sva istraživanja koja su rađena u poslednje vreme registruju mali broj od oko 30 odsto opredeljenih birača, a među neopredeljenim biračima u velikoj meri se nalaze oni koji su na prethodnim izborima glasali za DS.

Blagojević je istakao da male partije bolje vezuju uz sebe birače, nego velike i da imaju lojalnije biračko telo, jer velike stranke počinju da privlače birače tek kada se izbori raspišu, a da je ključni period 30 dana pred izbora kada počinje pravo opredeljivanje birača.

Prema njegovim rečima, izbora još nema na vidiku, "ali nam vanredni parlamentarni izbori uvek vise nad glavom", zbog toga što u Srbiji nema, niti može da bude političke stabilnosti, jer svaku vladajuću većinu čini puno raznorodnih partija.

Blagojević je naveo da je rejting vlade dobar, a da bi njena rekonstrukcija mogla da se obavi da bi se očuvao rejting vlade i da može da znači personalne promene, ali i ukidanje pojedinih ministarstava.

On smatra da rekonstrukcija vlade ne isključuje izbore, ali da bi ona mogla na neko vreme da odloži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Blagojević je podsetio da bi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bilo neophodno da prethodno bude raspuštena skupština i da skupštinu raspušta predsednik Republike na obrazloženi predlog vlade.

"Do raspuštanja skupštine može da dođe ako parlament ne funkcioniše i ako je to stanje hronično, ali i u slučaju ako se jedna od partija povuče iz vlade, a da nije moguće ni na jedan drugi način formirati vladajuću većinu", objasnio je Blagojević.

On je takođe ocenio da je teže da dođe do prevremenih pokrajinskih izbora, nego do beogradskih.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još