Pistorijus se žali na uslove kaucije

"Uslovi protiv kojih se žalimo su neosnovani i ne podržavaju ih činjenice", navodi se u žalbi koja je podneta u petak, a koju je danas objavila porodica ovog paraatletičara.

Pistorijus je pušten uz kauciju 22. februara i od tada se nalazi u kući svog ujaka Arnolda u predgrađu Pretorija, koje ne sme da napusti bez dozvole svog službenika za uslovnu kaznu.

Ovaj sprinter bez obe noge ubio je svoju verenicu Rivu Stenkamp 14. februara. Pistorijus je rekao da je pomešao sa provalnikom, dok tužioci misle da je namerno ubio posle svađe.

Advokati su u žalbi naveli protiv uslova da mora da preda sve pasoše i putna dokumenta i da ne sme da ih traži dok se ne završi slučaj.

Advokati su rekli da su dokazi na saslušanju o puštanju na uslovnu slobodu pokazali da atletičar nije u rizičnoj grupi koja bi bežali i da bi smeo da putuje van Južne Afrike uz posebnu dozvolu.

Navodi se i da "nema zakonskog osnova" koji opravdava uslove da Pistorijusa moraju da nadgledaju službenik za kauciju i pritvorski službenik. Oni će ga obilaziti u kući svog ujaka najmanje četiri puta mesečno.

"On nije u kućnom pritvoru, ali moramo da znamo kuda se kreće, tako da se ne desi da ne bude tamo kad dođemo. Slažemo se oko 'slobodnog vremena' tokom dana, ali uveče očekujemo da bude kod kuće", objasnio je uslove je glavni komesar vaspitno popravnog odeljenja, Džejms Smalberger.

Beta

Pogledajte još