Srbi oslobođeni na sudu u Sisku: Pevali četničke pesme i psovali "ustaške majke"

Vlado Vrga (53), njegova supruga Seka Vrga (40) i Siniša Damjanović (22), svi iz sela Podgorje kod Vrginmosta, oslobođeni su, a protiv četvrtog okrivljenog iz ove grupe Žarka Lapčevića (42) optužba je ranije povučena, piše "Slobodna Dalmacija".

Optužnica ih je teretila da su u dva navrata, letos, tokom zabave u mesnom društvenom domu ne samo preglasno puštali muziku, nego je to bila muzika "neprimerenog sadržaja, kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. krajina i mržnja prema Hrvatima".

Jozefa Džoja, Hrvatica iz Podgorja, čija je kuća do društvenog doma, prigovorila im je s prozora svoje kuće zbog preglasne muzike neprimerenog sadržaja i zvala policiju, a neki od učesnika zabave su joj, kako navodi optužnica, psovali "majku ustašku" i terali je iz "srpske kuće".

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Županijskog suda u Sisku Melita Avedić je rekla kako je nedvosmisleno utvrđeno da su na zabavama u mesnom domu u Podgorju puštane i neke pesme neprimerenog sadržaja, ali nije dokazano ko ih je puštao.

Isto tako nije utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Vrga uopšte bio na spornoj zabavi, a Seka Vrga viđena je jednom kada je donosila kolače. Utvrđeno je, međutim, da su Jozefi Džoja neki od meštana Podgorja i učesnika zabave psovali ustašku majku i vikali da žive u srpskoj kući, da idu u BiH odakle su i došli.

- To je neko drugo kazneno delo, pretnja ili uvreda, a ne javno podsticanje na nasilje i mržnju - obrazložila je sudija Avedić.

Zanimljivo je da su tokom rasprave bili preslušani i CD-ovi iz zbirke koju je policija oduzela od organizatora zabave, a među pesmama je bilo i onih koje veličaju četništvo, velikosrpstvo i krajinu, piše list.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još