Mrkonjić, Vulin i ostali saborci odali Miloševiću poštu u dvorištu kuće u Požarevcu

Poštu Slobodanu Miloševiću koji je sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu su odali potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, delegacije SRS kao i udruženja "Sloboda", nekdašnji ministar Živadin Jovanović...

Mrkonjić je u obraćanju novinarima rekao da se sada shvata značaj Miloševića koji je predvideo sve što će se događati u Srbiji, ali i dodao da je siguran da će "vrlo brzo...jedan od beogradskih bulevara nositi ime Slobodana Miloševića" i da će na taj način građani Srbije izraziti poštovanje prema bivšem predsedniku.

Vulin je izjavio da je Milošević svojim životom dokazao da njegova smrt nije bila uzaludna, a smrću da njegov život nije bio bez smisla.

On je rekao da je sedam godina prošlo "od ubistva Slobodana Miloševića i od kako nema ni traga pravdi i istini o svemu što se događalo u Tribunalu u Hagu".

- Sedam godina kasnije možda smo bogatiji samo za jedno saznanje da smo i tada bili u pravu kada smo govorili da Tribunal nije ni sud, da je mesto koje je stvoreno da bi opravdalo sve bombe, nasilje i zločine koji su se dešavali nad Srbima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i tokom NATO agresije - rekao je Vulin i dodao da je mesto na kome je grob bivšeg predsednika - aleja velikana.

- Milošević je bio veliki državnik, lider svetskog formata, na koga se Srbija ponosi, iako pokušavaju da nas ubede da ne smemo to da činimo - rekao je predsednik "Slobode" Uroš Šuvaković uz ocenu da su "masovna otpuštanja radnika, zatvaranje fabrika, masovna nezaposlenost, devastiranost sistema socijalno zdravstvene zaštite, posledica 5. oktobra 2000. godine".

Ispred SRS delegaciju, povodom sedam godina smrti Miloševića, predvodili su Vjerica Radeta i Zoran Krasić koji su izneli stav da je Tribunal u Hagu antisrpski i da je u tom tribunalu izvršeno "pravosudno ubistvo".

Rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio gimnaziju a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine.

Maja 1989. izabran je za predsednika Predsedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990, izabran je za predsednika Srbije.

Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još