Zašto se najviše dece rađa tokom jeseni?

Analizirajući semenu tečnost više od 6.000 muškaraca, izraelski tim je (kod onih koji nisu imali problem s plodnošću) utvrdio veći broj spermatozoida koji su brže plivali i imali manje abnormalnosti tokom zime, dok bi od proleća svi ti parametri bili u stalnom opadanju, izveštava Rojters.

Utvrđeno je da muškarci s normalnom produkcijom spermatozoida, proizvedu oko 70 miliona tih ćelija po mililitru semene tečnosti tokom zime, a od njih pet odsto ima brzu pokretljivost, što unapređuje izglede para da žena zatrudni.

Tokom proleća produkcija spermatozoida se smanjuje na prosečno 68 miliona po mililitru semene tečnosti, od kojih samo tri odsto ima brzu pokretljivost.

Kod muškaraca sa nekim abnormalnostima u proizvodnji spermatozoida, međutim, ove ćelije su najpokretljivije tokom jeseni, a tokom proleća ih ima najviše normalnog oblika - u proseku oko sedam odsto.

Izraelski tim je zaključio da se kod muškaraca bez problema plodnosti, najbolji rezultati oplodnje postižu zimi, a kod onih manje plodnih tokom jeseni i proleća.

Neke ranije studije na životinjama su dale slične rezultate, a varijacije u plodnosti su objašnjavane spoljašnjom temperaturom, dužinom izloženosti dnevnom svetlu i hormonskim promenama.

Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.