LDP uručila predlog rezolucije o utrđivanju političke pozadine atentata

U rezoluciji koja je danas predstavljena na Glavnom odboru stranke navodi se i da Narodna skupština smatra nedopuštivom praksu da bilo koji nosilac političke stranačke ili javne funkcije ostane poštedjen gradjanske obaveze da pred policijom i pravosudjem odgovori na sva pitanja koja opterećuju zemlju i drušstvo u vezi s političkom pozadinom ubistva Đinđića.

Kako se navodi u domumentu, čije je puno ime Rezolucija o obavezi utvrdjivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva predsednika vlade Zorana Đinđića, država neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica sve dok puna istina ne bude utvrđena.

U rezolucij se navodi da Narodna skupština kao predstavničko telo svih gradjana traži pružanje nesumnjivog institucionalnog odgovora na pitanje političke motivacije organizacije i uloge svih odgovornih u toj političko - kriminalnoj zaveri.

"Sve dok postoje institucionalni i vaninstitucionalni otpori u utvrdjivanju potpune istine o mehanizmima, motivima i imenima onih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju Zorana Djindjića sa pozicije predsednika vlade, Srbija neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica", ističe se u dokumentu.

Kako se dodaje, sudski odgovor na pitanje odgovornosti neposrednih izvršilaca ubistva dat je kroz konačne presude najviših sudova Srbije, kojima su organizatori i izvršioci ubistva osudjeni na najteže kazne.

U dokumentu se navodi i da se kroz tragične posledice 12. marta 2003. prelamaju sve istorijske slabosti i nesreće našeg društva, da je jedini efikasan izlaz iz njih potpuno utvrdjivanje istine o tom dogadjaju i da zbog toga Narodna skupština smatra da će Srbija ostati nedovršena, slaba i ranjiva država sve dok se ne utvrdi potpuna pozadina ubistva premijera.

"Narodna skupština izražava političku i institucionalnu posvećenost razjašnjenju svih do sada nerazjašnjenih aspekata ovog terorističkog čina i traži od svih državnih organa da iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se ti akspekti razjasnili, kao i odgovornosti svih do sada nekažnjenih osoba, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da parlamenet od državnih organa očekuje da ga izveste o svim preprekama sa kojima se suočavaju u sprovodjenju zakona i eventualnim opstrukcijama i ometanju pravde u vezi s utvrdjivanjem političke pozadine ubistva premijera Đinđića.

(Blic)

Pogledajte još