Za kredite - 15 miliona evra

Od 50 miliona evra, koliko iznose okvirna sredstva predviđena za ulaganja u srpski turizam na period od tri godine, najmanje 15 miliona evra je namenjeno za kreditni fond kojim se žele podstaći mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetnici da bi investirali u turizam − izjavio je ministar trgovine, turizma i usluga profesor dr Bojan Dimitrijević na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru.
On je, međutim, dodao da dosadašnja iskustva govore da nema dovoljno kvalitetnih projekata u turizmu, pa je tako u ovoj godini ostalo neraspoređeno još 80 miliona dinara (od ukupno 200 miliona) kreditnih sredstava. Bespovratna sredstva su data za 88 korisnika, a počela je i korišćenje 500 miliona dinara koje su Vlada Srbije i nadležno ministarstvo namenili za razvoj turističke infrastrukture. Ova sredstva biće korišćena, pre svega, od strane prioritetnih turističkih destinacija, kao što je Stara planina koja do kraja godine treba da dobije dve žičare, da poboljša električnu mrežu i puteve. Prema rečima ministra, u narednom periodu biće podržani i određeni projekti vezani za Dunav i za Beograd (Savsko pristanište, žičara preko Ade), izrada jedinstvenog informacionog sistema i turistička signalizacija.
Govoreći o zakonodavnim aktivnostima, Dimitrijević je istakao da je, na osnovu Zakona o skijalištima, u toku formiranje Državnog preduzeća za upravljanje skijalištima, koje će prema dogovoru sa Geneksom, preuzeti upra vljanje skijalištima na Kopaoniku, a potom i na Staroj planini. Najavljene su i izmene Zakona o turizma, gde je ključna novina osnivanje Agencije za razvoj turizma, na iskustvima kakva već postoje u Grčkoj, Turskoj i Egiptu. Očekuje se da će Agencija biti osnovana do kraja godine, kao i Kongresni biro, koji bi se bavio unapređenjem kongresnog turizma. Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Srbije najavio je promotivnu kampanju „Putujmo po Srbiji“, koja treba da vrati poverenje domaćeg gosta u domaći turizam. Najavljeno je i turističko brendiranje Srbije, kao vrlo ozbiljan posao, jer turistički brend najčešće predstavlja i brend čitave zemlje. (“Pregled”)

Pogledajte još