Rampa za tribinu o Đinđiću na Pravnom fakultetu!

Studentska tribina “Što ne može niko, možeš ti” zabranjena pod obrazloženjem da je
zahtev podnet kasno, deset dana uoči termina .

Razlog je, navodno, što je molba studenata za korišćenje fakultetskih prostorija dostavljena neblagovremeno. Studenti sumnjaju u to obrazloženje, pa su najavili da će danas predati drugi zahtev za organizovanje tribine, 25. marta. To će, navode, pokazati da li je po sredi neblagovremenost ili nešto drugo.

Studenti kažu da su želeli 13. marta da organizuju tribinu na kojoj bi o značaju rada i važnosti ideja i vizije dr Zorana Đinđića mladim ljudima govorili istaknuti pojedinci srpskog društva, ali da im je odlukom uprave fakulteta takva zamisao onemogućena.

- Onemogućeno nam je pod izgovorom da je molba za korišćenje fakultetskih prostorija dostavljena neblagovremeno. Dostavili smo je deset dana ranije, a navodno je trebalo 15. Ne možemo da tvrdimo, ali sumnjamo da je po sredi nešto drugo. Inače, asistent na predmetu koji vodi dekan Avramović je sadašnji ministar pravde Nikola Selaković - priča za “Alo!” jedan od organizatora ove tribine, inače student Pravnog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Njegov kolega kaže da namera te tribine, pod nazivom “Što ne može niko, možeš ti”, nije bila promocija bilo koje stranke, već isključivo sećanje na Đinđića i njegov doprinos razvoju srpskog društva.

- Smatramo da ovakva odluka uprave fakulteta ne priliči autonomiji univerziteta, slobodi svakog mladog čoveka da javno izrazi svoje mišljenje, niti duhu demokratije, kome težimo. Mi nećemo odustati od te tribine. Podnećemo još jednu molbu kako bi tribina mogla da bude održana 25. marta, pa ćemo videti da li je u pitanju neblagovremenost ili nešto drugo - ističu ovi studenti.

Pravni fakultet je danas saopštio da je dopis sa inicijativom za održavanje tribine podnet dekanu u četvrtak, 7. marta, sa zahtevom da se ona održi u sredu, 13. marta.

Takođe, saopšteno je i da podnosilac inicijative, koja se sastojala od nekoliko rečenica, nije naveo nijedan podatak o tome ko bi bili učesnici tribine, niti bilo kakav protokol o njenom održavanju.

U saopštenju navode i da Pravni fakultet nije zabranio održavanje tribine, već je od podnosioca zahteva tražio da prethodno dostavi spisak učesnika, koji dekanu nikada nije ni dostavljen.

- Imajući u vidu značaj ovakvih godišnjica i ličnosti o kojima je reč, Uprava Pravnog fakulteta je smatrala da je neprimereno održavati ovako nepripremljene i improvizovane manifestacije - navodi se u reagovanju Pravnog fakulteta.
(Izvor: ALO! )

Pogledajte još