Hrvatska: Oslobođen haški optuženik Vinko Martinović

Zagreb -- Haški osuđenik Vinko Martinović, zvani Štela, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996.

Martinović je za taj zločin bio osuđen na osam godina zatvora.

Sud je u ponovljenom postupku utvrdio da nema dovoljno materijalnih dokaza protiv Martinovića.

Od svedoka jedino ga je teretio Đino Zekan, ali je, kako su preneli hrvatski mediji, sudsko veće utvrdilo da on boluje od depresije do nivoa psihotičnosti i PTSP (posttraumatski stresni sindrom), pa Martinović nije mogao da bude osuđen na osnovu njegovog svedočenja.

Martinović nije prisustvovao izricanju presude, a na početku suđenja sredinom prošle godine odbacio je krivicu.

Njegova odbrana koristila je u ponovljenom suđenju transkripte razgovora pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana s bliskim saradnicima iz marta 1997. godine, s kojih je vlada Jadranke Kosor skinula oznaku tajnosti.

Iz njih se, kako je tvrdila odbrana, vidi da je Martinović žrtva "političko-obaveštajne igre" kako bi bio izručen Hagu.

Martinović je na sudu u Zagrebu 1998. bio nepravosnažno osuđen za ubistvo 47-godišnje Jasmine Đukić, ali je Vrhovni sud pet dana pre njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

U međuvremenu je optuženi u tom slučaju, Dragan Raspudić zvani Guja, pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo i tu kaznu je odslužio.

Županijsko državno tužilaštvo izmenilo je u međuvremenu optužnicu protiv Martinovića, pa ga tereti za tzv. obično ubistvo, a ne za ubistvo iz koristoljublja.

Haški tribunal pustio je Martinovića početkom prošle godina na privremenu slobodu pošto je izdržao dve trećine 18-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993-1994.

U istom procesu je osuđen i Mladen Naletilić, zvani Tuta, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osuđeni su za zločine koje je u Mostaru počinila paravojna jedinica bosanskih Hrvata Kažnjenička bojna, na čijem su čelu bili.

Izvor: B92

Pogledajte još