Kasalica: Do maja izdato pola miliona novih pasoša

BEOGRAD, 3. maja 2009. (Beta) - Načelnica Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Zorica Lončar Kasalica izjavila je da su povećani kapaciteti za uzimanje bioterijskih podataka i da dnevno može da se primi više od 5.000 zahteva za izdavanje novog pasoša.

"MUP je do maja izdao pola miliona biometrijskih pasoša i oko 600.000 ličnih karata. Povećani su kapaciteti i sada postoji 400 mesta na kojima mogu da se uzimaju biometrijski podaci", rekla je Lončar Kasalica agenciji Beta i dodala da je dužina uzimanja biometrijskih podataka sa 35 minuta smanjena na 15-20 minuta i da se pasoš dobija za 15 dana.

Kako je istakla, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša nije neophodno, ali može se doneti i fotografija, a ukoliko ima slučajeva gde se to od njih očekuje kao obavezan deo dokumenata, građani treba da se obrate šefu organizacione jedinice i da prijave tu nepravilnost.

Povećan je broj mesta za uzimanje biometrijskih podataka, odnosno smeštajnim kapacitetima izvršeno proširenje šalterskih mesta, kao i obezbeđivanje mesta za sedenje i rashladnih uređaja, shodno finansijskim mogućnostima, kazala je Lončar Kasalica.

Pogledajte još