Rekonstrukcija vlade u aprilu?!

Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će SNS 15. marta oceniti rad svojih ministara i da će premijeru Dačiću predložiti rekonstrukciju Vlade, a da se o izborima može govoriti nakon odluke o datumu.

Prvi potez do kraja sedmice trebalo bi da povuku naprednjaci, jer se očekuje da Glavni odbor raspravlja o smeni njihovih ministara. List ocenjuje da će to praktično biti uvod i za rokade među kadrovima socijalista i URS.

Prema nezvaničnim informacijama, na tapetu će među prvima biti četiri ministra naprednjaka.

Spekuliše se, naime, da Aleksandar Vučić nije u potpunosti zadovoljan radom Bratislava Petkovića, Milana Bačevića, kao i pojedinim potezima Ivana Mrkića. Takođe, nezadovoljan je i prvim reakcijama Gorana Kneževića na aferu sa mlekom, iako je, kako se navodi, svestan toga da taj slučaj ima i političku pozadinu.

Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da će njegova partija pažljivo odmeriti učinak u svim resorima i da će, na kraju, Glavni odbor preseći ko nije dovoljno dobro radio.

“Posle toga očekujem politički dogovor sa partnerima iz Vlade o ciljevima, dometima rekonstrukcije, koju, pre svega, vidim kao jednu operativnu promenu čiji je cilj unapređenje rada i efikasnosti Vlade. Ako smenimo nekog od ministara, verovatno će se sa partnerima povesti dijalog i o učinku njihovih članova vade”, kaže Mirović.

Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS, ponavlja da je ta stranka spremna da preispita rad svojih ministara, ako se lideri vladajuće koalicije saglase da je rekonstrukcija nužna. On ne želi da spekuliše ko bi u tom slučaju bio prekobrojan.

Ako se postavi pitanje rekonstrukcije, spremni smo da ocenimo naše učešće u vlasti”, poručuje on.
Marko Selaković, portparol URS-a, podseća nas da su oni već na sednici predsedništva analizirali rad svojih ministara i da su zadovoljni njihovim rezultatima.

"Država je u takvoj situaciji da svi moraju da daju maksimum. U tom smislu, rekonstrukcija vlade je, ipak, bolje rešenje od vanrednih izbora”, rekao je on.

Navodi se i da primedbe lidera SNS na račun ministarske ”četvorke” ne znače i da će svi biti smenjeni na sednici Glavnog odbora, ali se procenjuje da će bar jedan od njih morati da napusti kabinet u Nemanjinoj i da je zasad tome najbliži ministar kulture Bratislav Petković.

Novosti

Pogledajte još