Grocka: Izlio se mazut u lokalnu reku, sprečeno izlivanje u Dunav

Odmah po prijemu poziva na mesto incidenta izašli su vatrogasci Grocke sa jednim vozilom. U pomoć je brzo pristiglo 16 vatrogasaca sa pet vozila iz Beograda.

Odmah su postavljene prepreke u reci Gročici kako bi se sakupio mazut i sprečilo dalje oticanje u Dunav. Zatvorene su rupe na rezervoaru i betonskom bazenu koji se nalazi između rezervoara i reke Gročice.

PKB: Fabrika u Grockoj iz koje curi mazut nije u sastavu PKB

PKB korporacija saopštila je danas da Fabrika za preradu voća u Grockoj u kojoj se jutros izlio mazut nije u sastavu te korporacije.

Kako je saopštila informativna služba PKB-a, ta fabrika za preradu voća sada je deo preduzeća u restrukturiranju Voćarske plantaže.

"Rupa na rezervoaru je sanirana, stavljen je drveni klin i na otvoru na betonskom bazenu postavljen je lim i posuta zemlja", rekla je načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić, piše "Telegraf".

Ona je dodala da je naknadnom pretragom ustanovljeno da je mazut stigao do Ušća u Dunav, ali je sprečeno izlivanje u reku.

Ekipa preduzeća “Beograd vode” postavila je plutajuću zavesu kako bi sprečili dalje ulivanje mazuta u Dunav.

O svemu je obaveštena vodoprivredna inspekcija i ostali nadležni gradski i republički organi i preduzeća.

Razmere ekološkog incidenta i posledice po životnu sredinu u Grockoj i tom delu Dunava utvrdiće nadležne eko-toksikološke ekipe.

Do izlivanja mazuta iz rezervoara došlo je nakon što su, za sada nepoznate osobe, pod okriljem noći ukrale ventil i metalnu cev sa rezervoara.

Sanja Vuksanović Žugić rekla je da su sve službe su podignute, svi rade svoj posao tako da će, kako kaže, svako iz svog dela nadležnosti uraditi ono što je neophodno, prenosi RTS.

(Izvor: Telegraf, RTS, Tanjug)

Pogledajte još