Srpski Davos: Ima li Srbija dovoljno znanja da izađe iz krize?

Ne postoji univerzalni ekonomski recept za izlazak is krize za svaku pojedinačnu zemlju, već rešenje zavisi od strukture ekonomije svake zemlje ponaosob, rekao je danas predsednik saveta ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, otvarajući jubilarni, 20. po redu Kopaonik biznis forum.

Vlada je hrabro krenula u proces fiskalne konsolidacije čime je, kako je kazao, sprečen potencijalni bankrot zemlje.

On je takođe rekao da je dobro što je vlada "napustila" politiku podsticanja rasta privrede preko potrošnje, ukazujući da je važno da se definišu sektorske politike i aktiviraju resursi poput poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike i infrastruktura.

To je kako je naveo, osnova za reindustrijalizaciju koja je treba da ima zdravu privredu. On je naglasio da nedostaje kontinuitet reformi navodeći da bi trebalo podsticati ekonomsku aktivnost.

"Izlaz iz krize ne može se tražiti u državnom preduzetništvu i neophodno je da se sporovede reforma javnog sektora", rekao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, važno je raditi na reformi tržišta rada, podizanju efikasnosti javnih preduzeća, da se završi privatizacija onih koji se nalaze u restrukturiranju, sprovede reforma penzijskog sistema i unapredi privredi ambijent.

Vlahović i Spasojević su naglasili da je važno što je sprovedena fiskalna konsolidacija i što se radi na unapređenju državne administracije, odnosno na smanjenju nepotrebnih propisa, kao i parafiskalnih nameta.

"Reindustrijalizacija će se desiti samo ako je država, državna administracija efikasna i ambijent povoljan", poručio je Vlahović.

Predsednik udruženja korporativnih direktora Srbije (UKDS), Toplica Spasojević rekao je da ekonomski okvir poslovanja u Srbiji nosi nasleđe iz prethodnih godina i da efekti krize i dalje dominiraju.

Dodao je da se dosta preduzeća nalazi u procesu restrukturiranja i da su mnoga javna preduzeća nemodernizovana.

Prema njegovim rečima, kriza je osim Srbije pogodila mnoge zemlje, a krizu su bolje prebrodile one koje su sačuvale industriiju.
Kako je kazao, reindustrijalizacija nema alternativu, a Srbija ima industrijsko nasleđe i dobre stručnjake.

Cilj je, dodao je Spasojević, da se popravi privredni ambijent i da se jačaju institucije kako bi se privukli strani investitori.

MInistar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvao je privrednike da sami izrade predloge zakona sa čijom privredom imaju problema u praksi i da ih zatim predlože Vladi.

DInkić je, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu, kao primer naveo Zakon o planiranju i izgradnji, ističući da će privrednici, ukoliko budu čekali da Vlada napravi dobar zakon, na to dugo cekati.

"Neka se privrednici organizuju i neka naprave zakon i zatim neka ga predaju Vladi po sistemu 'ključ u ruke'", rekao je Dinkić.

Kako je istakao, nije stvar u tome da u Vladi ne postoji politička volja da se pojedini zakoni promene, već nema dovoljno znanja, odnosno dovoljno stručnih ljudi, "i nije ministar taj koji može da napravi dobar zakon".

Ovogodišnji Biznis forum, koji će trajati do 15. marta, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, a u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije. Forum, koji je nezvanično počeo sinoć, posvećen je reindustrijalizaciji, ali, prema rečima organizatora, stvaranju ekonomije koja se temelji na realnom deviznom kursu i održivoj državnoj kasi.

Forum je otvoren intoniranjem himne Republike Srbije u prisustvu predsednika Vlade Ivice Dačića, ministra finansija i privrede, Mlađana Dinkića, ministarke regionalnog razvoja i lokalne saomouprave Verice Karanović, stranih ambasadora i investitora, predstavnika iz bankarskog sektora i privrednika.

Jubilarni 20. "srpski Davos" okupiće više od 500 učesnika, među kojima su predstavnici Vlade Srbije, privrednici, bankari, ekonomisti, strane diplomate i čelni ljudi kancelarija međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji.

Prvog dana skupa biće reči o ulozi industrijskog sektora, stranim investicijama i ekonomskom oporavku zemlje. U radu će učestvovati ambasadori zemalja EU predvođeni šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, i ambasador SAD Majkl Kirbi.

Drugog dana skupa na Kopaoniku, govoriće se o makroekonomskoj politici, energetici i preduzetništvu, a među najavljenim učesnicima su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i predstavnici Svetske banke u Srbiji, Međunarodnog monetarnog fonda, stranih banaka, Fiskalnog saveta Srbije.

Završnog, trećeg dana foruma, glavne teme će biti poljoprivredna i prehrambena industrija, regionalni razvoj, a između ostalih, učešće će uzeti ministri poljoprivrede i regionalnog razvoja Goran Knežević i Verica Kalanović.

B92, Tanjug

Pogledajte još