Ćiro: Srbi su nas grlili i čuvali u Beogradu

“Sećam se da smo 1999. godine mi bili treći na svetu, ali su Srbi izvojevali rezultat koji ih je odveo na Evropsko prvenstvo. Hrvatska je, bez dileme, favorit, ali ne bih se usudio da dajem neku prognozu. Iako sam bio sklon da u u euforiji kažem da ćemo pobediti konformno, odmah sam se ujeo za jezik, jer znam da je to bilo suviše smelo”, rekao je Blažević.

On je istakao da mu se ne sviđa što u velikom delu javnosti predstojeći duel ima značaj i drugačiji od sportskog.

Podsetiću sve one koji bi želeli da to bude malo drugačije da smo u vreme, neuporedivo složenije i komplikovanije, igrali u Beogradu. Tada je nestalo struje, nastao je šok, a svaki srpski igrač zagrlio je mog igrača i čuvao ga. Što o tome ne pričamo, nego ‘čačkamo mečku’ i pravimo neki veštački konflikt”, zapitao se Blažević.

‘Trener svih trenera’, kako ga zovu u Hrvatskoj, naveo je da su igrači glavni akteri utakmice i dodao da veruje kako će oni ispuniti očekivanja navijača u regionu, ali u celoj Evropi.

“Videćete i u ovom meču da će se ti sportisti, koji grade mostove koje sruše primitivci, ponašati onako kako čestit čovek priželjkuje. Oni daju impuls publici”, istakao je Blažević.

Stručnjak koji je vodio Hrvatsku do trećeg mesta na Svetskom prvenstvu smatra da su tenzije pre 14 godina bile manje nego sada.

Tada su tenzije već dosadile, svi su želeli više mir. Kako je prošlo neko vreme, opet smo postali nervozni, hoćemo malo haosa i nemira. To nikome ne ide na čast, upozorio bih sve usijane glave koje preko fudbala traže revanšzizam, da ovo mora da ostane samo sport”.

Nekadašnji hrvatski selektor kazao je da mnogo detalja može da odluči meč, ali da ne može da predvidi ko će više biti sklon banalanim, a bitnim greškama kakve su česte u važnim duelima.

“Za Hrvatsku ovo nije odlučujući meč, ali za Srbiju svakako jeste. Hrvatska već ima jedan kredit i kvantitet sakupljenih bodova, koji joj omogućava krivi korak. Nama možda odgovara čak i nerešeno. Još ništa nije gotovo, ali ovaj meč se može nazvati ključnim”, poručio je Blažević.

On je istakao da prati situaciju u srpskom fudbalu i naveo da mu je žao što se Crvena zvezda nalazi u velikim problemima.

Tužan sam, čudi me da vlada nešto ne preduzme, već hladnokrvno gleda kako Zvezda propada. Zvezda je bila zaslužna za afirmaciju cele Jugoslavije. Srpska vlada mnogo duguje Zvezdi i ne bih se čudio da se neko pametan nađe i kaže – mi ćemo pokriti to, dajte da Zvezda stane na noge. Mudar političar bi to uradio i dobio sve glasove”, rekao je Blažević.

On je dodao da je situacija u hrvatskom fudbalu bolja i da je na čelu HNS-a Davor Šuker koji, uz podršku FIFA i UEFA, ‘može da napravi red’.

Blažević je kazao i da je skeptičan kada je u pitanju moghnost formiranja regionalne lige u fudbalu.

“UEFA insistira na normalnom ponašanju naših navijača, a videćemo koliko će ova vlada biti u stanju da uveri te mlade ljude da se ponašaju normalno. Od toga će sve da zavisi, mi smo na zubu UEFA. Odlučni su da nas izbace iz takmičenja kako bi imali red i civilizovano ponašanje”, zaključio je Blažević.

Utakmica A grupe kvalifikacija za prvenstvo sveta u Brazilu izmedju Hrvatske i Srbije igra se 22. marta na Maksimiru.

Reprezentacija Srbije se sa četiri boda nalazi na deobi trećeg mesta sa Makedonijom, dok Hrvatska sa 10 bodova deli prvu poziciju sa reprezentacijom Belgije.

B92, Tanjug

Pogledajte još