DSS traži da Zrenjanin opet bude Petrovgrad

"Pokrećemo građansku inicijativu, prikupljaćemo potpise građana, a očekujemo da ćemo u tome dobiti i podršku naših koalicionih partnera, ali i predstavnika opozicije u gradu", rekao je Zarubica, čija je stranka u vladajućoj koaliciji sa SNS.

Objasnio da je ta inicijativa pokrenuta jer je Zrenjanin "jedini grad u bivšoj Jugoslaviji i istočnoj Evropi koji je zadržao naziv po nekom od komunističkih narodnih heroja", a pritom Žarko Zrenjanin nije iz Zrenjanina, već iz Izbišta, sela kraj Vršca.

"Želimo da se ovaj grad zove Petrovgrad, po kralju Petru Prvom Karađorđeviću. To je ime koje asocira na oslobođenje i nezavisnost i simbol je velike pobede našeg naroda u Prvom svetskom ratu. Kralj Petar je pored svog imena nosio i naziv osloboditelj, njega su tako doživljavali", dodao je Zarubica.

On je rekao da postoje i mišljenja Zrenjaninaca da je promena naziva grada za njih skupa jer bi morali menjati lična dokumenta, registarske tablice vozila i drugo. Ali Zarubica smatra da je to "besmislen razlog".

Kako je grad menjao ime

Naziv Bečkerek, koje je današnji Zrenjanin nosio šest vekova, u upotrebi je od prvih pisanih tragova o tom naselju (početak 15. veka) do 1935. godine. Od 1935. do 1946. godine nosio je naziv Petrovgrad, po Kralju Petru I Karađorđeviću.

Tokom Drugog svetskog rata okupaciona vlast je naziv grada promenila u Gros Bečkerek, ali taj naziv građani nisu prihvatali.

Oktobra 1946. godine, dve godine po oslobođenju od nemačkog okupatora, Zrenjanin je dobio sadašnji naziv po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Manje je poznato da su 1737. godine španski doseljenici grad nazvali "Nova Barselona", međutim, nisu se dugo zadržali zbog epidemije kuge i obližnjih močvara, te je klima bila isuviše vlažna za njih.

Inicijativu za promenu naziva grada pre nekoliko godina je pokrenuo SPO u Zrenjaninu, a krajem 1980-ih godina se na referendumu pokušalo da se promeni naziv grada.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još