Kubanska vakcina koja produžava život obolelima od raka uskoro u Srbiji?

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) Aleksandar Tucović rekao je Tanjugu da je "posle tri neuspešna pokušaja konačno 21. februara zahtev za uvoz ovog preparata podnela kompanija koja ispunjava sve uslove za uvoz neregistrovanog leka.
"Galing doo Beograd" je do sada jedini podnosilac zahteva koji ispunjava propisane uslove za uvoznika, jer prethodni podnosioci, privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica-Medicinski sistem Beograd (MSB), Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak i fabrika lekova Galenika doo Zemun, nisu ispunjavale propisane uslove za uvoz neregistrovanog leka"
, rekao je portparol ALIMS-a.

On je dodao da je kompanija Galing obaveštena da je dokumentacija koju su priložili nepotpuna, ali iz Agencije za lekove poručeno im je da će već danas ili sutra sa Kube stići dopuna na osnovu koje bi upotpunili ponudu.

- Agencija je zatim dužna da u roku od mesec dana, od dana kompletiranja dokumentacija, izda ili uskrati dozvolu za uvoz neregistrovanog leka. Donošenje odluke o uvozu kubanskog preparata cimavax EFG, kao neregistrovanog leka, biće doneta u propisanom roku u odnosu na kompletiranje dokumentacije - rekao je Tucović.

Direktor firme "VAMA", koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju u Havani, gde je obavljeno ispitivanje vakcina, Zoran Vujović ranije je rekao Tanjugu da je reč o biološkom preparatu koji može da zaustavi širenje metastaza, ali da to nije lek koji leči rak pluća.

On je tada naglasio da ovaj preparat produžava vreme preživljavanja od šest meseci do čettiri godine i da je prošle godine za Srbiju rezervisano 1.000 doza.

Prvih 560 doza trebalo je da bude uvezeno prošle godine, a ostatak ove godine.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još