Novi papa Franja I je Horhe Mario Bergoljo iz Argentine

Horhe Mario Bergoljo (Brazil, 77), nadbiskup Buenos Ajresa italijanskog porekla, navodno je bio drugoplasirani u izboru pape 2005. kada je na funkciju stupio Benedikt XVI. Insistira na skromnosti i jednostavnost.

Papa Franja I je prvi papa iz Južne Amerike.

(old_image)

- Braćo i sestre dobro veče - prve su reči koje je novi papa Franja I uputio vernicima.

U svojoj poruci okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, prvi južnoamerički papa naglasio je važnost bratstva i ljubavi.

- Molimo za sve nas, za čitav svet, da sav svet bude jedno veliko bratstvo. Pre nego što biskup blagoslovi narod, molim vas da vi molite gospoda da podari blagoslov vašem biskupu. Molimo u tišini ovu molitvu za mene - rekao je papa pred oko 300 hiljada ljudi.

SAZNAJ: Šta znači objava "Habemus Papam!" koja je najavila papu Franju I?

Više o papi Franji I

Horhe Mario Bergoljo - argentinski kardinal i nadbiskup Buenos Aoresa (rođen 17. decembra 1936.) - poznat je kao jezuita intelektualac, koji se vozi autobusom i ima praktičan pristup siromaštvu.

Kada je izabran za kardinala, Bergoljo je stotine Argentinaca ubedio da ne putuju u Rim kako bi proslavili sa njim, već da novac koji bi potrošili na avionske karte daruju siromašnima.

Bio je žestok protivnik odluke svoje zemlje da legalizuje gej brakove, 2010, uz argument da deca oraju imati pavo da ih odgajaju i vaspitaju otac i majka. Za kardinala ga je postavio papa Jovan Pavle II, 21. februara 2001.

Gledajte uživo obraćanje novog pape vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Izvor: B92, Tanjug, Nadlanu.com

Pogledajte još