Čemu stvarno služi dugme "lajk" na Fejsbuku

Ukazivanjem da im se nešto dopada, odnosno lajkovanjem, oni postaju idealna meta marketinških kompanija koje će ih kasnije bombardovati oglasima.

Studija koju je sproveo britanski Kembridž ustanovila je da dugme "lajk" (like) može otkriti mnogo o određenoj osobi. Na osnovu onoga što ta osoba lajkuje može se, naime, zaključiti kojoj etničkoj grupi pripada, koje je seksualne orjentacije, kakve religijske poglede ima i kog je političkog opredeljenja.

Može se čak ustanoviti i koliko je ta osoba inteligentna, da li je srećna ili nesrećna, koristi li psihoaktivne supstance, kog je pola...

Studija je obuhvatila više od 58.000 korisnika Fejsbuka iz SAD, prenosi američka TV mreža ABC.

Jedan od autora studije Dejvid Stilvel ukazuje da je "lajk" dugme prava "navlakuša", a korisnici Fejbuka ne razmišljaju o poslednicama kada kliknu na njega.

"Ne shvatate da će se svi ti lajkovi za nekoliko godina ustremiti protiv vas"
, kazao je Stilvel.

Do najpreciznijih podataka o korisnicima Fejbuka autori studije su dolazili na osnovu takozvanih dihotomnih varijabli. Pokušavali su da ustanove ko je ko na osnovu dva izbora.

Tako se, na primer, pokušavalo ustanoviti da li su korisnici belci ili Afro-Amerikanci, da li su žene ili muškarci... U prvom slučaju je na osnovu "lajkovanja" bilo 95 odsto pogodaka, a u drugom, gde se ustanovljavao pol, precizni podaci su dobijeni u 93 odsto slučajeva.

Lako je bilo klasifikovati i republikance i demokrate. Ko je ko na osnovu lajkova pogođeno je u čak 85 odsto slučajeva.

"Seksualnu orjentaciju je bilo lakše identifikovati među muškarcima (88 odsto), nego među ženama (75 odsto)"
, ukazano je u studiji.

(Novi Magazin)

Pogledajte još