Ljajić: Rekonstrukcija Vlade Srbije realnija od izbora

On je istakao da bi najbolje bi bilo da se kadrovske promene u obave što je pre moguće, ali to sve zavisi od SNS kao vodeće stranke u koaliciji i SPS kao druge stranke po snazi.

"Najgore bi bilo da u kratkom periodu imamo i rekonstrukciju i izbore, jer bismo tako izgubili stvarno mnogo vremena", ocenio je Ljajić.

On nije želo da licitira imenima ministara koji bi mogli da budu smenjeni i istakao da nema ništa protiv da se anlizira rad svakoga.

Na pitanje da li bi on mogao da bude smenjen, Ljajić je odgovorio da ne "razmišlja u tom pravcu", već da gleda da uradi što veći deo plana za ovu godinu.

Ljajić je rekao i da "ne veruje" da bi se opstanak Ivice Dačića na mesto premijera mogao dovesti u pitanje rekonstrukcijom Vlade.

"Ne vidim da bi imali interes da dodje do značajnije prekompozicije sadašnje strukture i da će te eventualne promene biti unutar stranaka koje čine koaliciju, a ne preraspodela snaga unutar koalicije"
, rekao je on.

Prema njegovim rečima, bilo bi veoma važno da Srbija dobije datum za pregovore s Evropskom unijom u junu, jer bi to bio dokaz ubrzanog puta ka unutrašnjim reformama i modernizaciji zemlje.

Komentarišući izjavu Dačića da se godinama laže da je Kosovo naše, kazao je da se ta izjava ne odnosi na priznanje Kosova niti to traži EU.

"Naše pozicije nisu idealne u tim pregovorima i mislim da se taj premijerov tekst u nedeljniku NIN odnosio upravo na to da nemamo faktičku vlast i kontrolu na Kosovu. Poslednji srpski političar koji je imao šanse da na povoljan način reši kosovsko pitanje bio je Slobodan Milošević. Sve posle toga bio je pokušaj vađenja kestenja iz vatre"
, ocenio je Ljajić.

Premijer Dačić izjavio je večeras da će rekonstrukcija Vlade Srbije doći na dnevni red kada se završi aktuelna tema - dijalog s Prištinom.

(B92)

Pogledajte još