Papa Franja I počeo svoj pontifikat

Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, u četvrtak oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je oko 30 minuta kasnije. Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva ceo Rim".

On je kardinalima rekao da će u petak pozvati penzionisanog papu Benedikta XVI i služiti inauguracionu misu u Sikstinskoj kapeli.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, prvi papa jezuita i prvi posle više od 1.000 godina koji poreklom nije iz Evrope, odlučio je da sebi uzme ime Franja po Svetom Franji Asiškom, skromnom fratru koji je posvetio život siromašnima.

Bergoljo (76), za koga se kaže da je 2005. bio na drugom mestu kada je izabran papa Benedikt XVI, izabran je već u petom glasanju da zameni prvog pontifeksa koji je podneo ostavku u 600 godina. U poslednjih sto godina, brže su izabrani samo Benedikt, Jovan Pavle 1978. i Pije XII 1939.

Izbor Franje oduševio je Latinoamerikance, koji su, iako čine 40 odsto katolika na svetu, dugo bili slabo zastupljeni u vrhovima crkve.

Izvor: Beta

Pogledajte još