Sastanak sa Eštonovom: Dačić - Bez dogovora, Nikolić - Optimista

Nakon jednoipočasovnog razgovora sa visokom predstavnicom EU - Ketrin Ešton, premijer Ivica Dačić kaže da smo još uvek bez dogovora o nadležnostima zajednice srpskih opština.

- Ketrin Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko - rekao je Dačić nakon sastanka sa Eštonovom koja je nakon sastanka u Beogradu otputovala za Brisel.

Predsednik Nikolić kaže da je kao i obično umereni optimista.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da nikada nismo bili bliže spoprazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zašstićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbjom.

Nikolić je posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da je optimista. Predsednik Srbije je dodao da će nastavak dijaloga biti verovatno 20. marta.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema dogovora, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština. On je rekao da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

- Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart - rekao je Dačić.

Sa Eštonovom, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine razgovarali su Nikolić, Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Ranije danas Ketrin Ešton se sastala sa Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem u Prištini, kao i sa liderima kosovskih političkih partija. Jahjaga i Tači primili su Ešton kako bi razgovarali o daljem toku dijaloga sa Beogradom koji treba da se nastavi 20. marta u Briselu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, nakon sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da je moguće da će do 20. marta "procirkulisati" i neki neformalni dokument koji će sadržati mišljenja Prištine i Beograda. Premijer Ivica Dačić precizira da neće biti nikakvog formalnog sporazuma o normalizaciji odnosa o kojem pojedini mediji pišu i poručuje da nema dogovora u dijalogu sa Prištinom sve dok se ne postigne dogovor o nadležnostima zajednice srpskih opština.

Predsednik Nikolić rekao je da nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbjom.

- Svi razgovori sa Ketrin Ešton i sa Prištinom kreću se u okvirima rezolucije iz Skupštine - naglasio je Nikolić.

Tri pitanja o nadležnosti zajednica

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština.

Dačić je, posle susreta državnog vrha Srbije sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, naveo da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

Premijer je rekao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti.

Prema njegovim rečima, uvek se govori o tri grane vlasti, a to su izvršna, zakonodavna i sudska, ali pošto je i Kosovo samo po sebi nestandarno pitanje onda je teško definisati koje grane vlasti bi ova zajednica trebalo da ima.

Zato, kako je rekao, nije jednostavno naći odgovore na to koje bi bile njene nadležnosti u oblastima koje joj budu poverene.

Dačić je poručio da Srbija u svakom slučaju ne može pristati na neku neobaveznu formu, "maltene nevladinu organizaciju".

Druga dva pitanja su pitanje policije i pravosuđa, rekao je premijer, dodajući da "nije svejedno ko vas čuva, ko vas brani i ko vam sudi".

Prema njegovim rečima, ta dva pitanja nisu tema za rasprave i za licitiranja niti za medijske spekulacije.

Dačić je i ovoga puta ponovio da je najvažnije da je u svim ovim razgovorima pokazano još jednom jedinstvo naše državne delegacije u kojoj, kako je istakao, nema slabih karika.

Premijer je negirao da je bilo razgovora o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug / RTS

Pogledajte još