SPC čestita papi i očekuje podršku za Kosovo!

"Čvrsto izražavamo nadu da ćete vi, vaša svetosti, poput vašeg visokouvaženog prethodnika, tragajući za mirom i pravednošću, koji su preko potrebni ovom svetu, ostati na tragu bratoljubive i nepokolebljive podrške pravoslavnom srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije u problemu jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Republike Kosova'", navodi patrijarh.

Upućujući iskrene čestitke povodom izbora za novog episkopa drevnog i slavnog grada Rima - poglavara svih rimokatolika širom sveta, patrijarh je, ispunjen duhovnom radošću, u ime SPC kazao da je "Božja volja da svi narodi sveta poznaju onoga koji je pravi put, istina i život - jedini čovekoljubac, Gospod Isus Hristos”.

“On je budući Spasitelj sveta i izbavitelj od tame grehovne, danas je u vašoj ličnosti dobio još jednog novog duhovnog molitvenika pred prestolom svojim”, poručio je patrijarh.

“Vaše svešteno služenje pratiće iskušenja ovoga sveta koja ćete imati pred sobom, i ona predstavljaju ogromno breme - u ljudskim razmerama možda i nemerljivo. No, svi smo pozvani i da poslušamo Hristovu zapovest: 'Uzmite jaram moj na sebe i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smiren srcem, i naći ćete pokoj dušama svojim”.

Patrijarh je dodao i da se “slika dostojanstva čoveka u našim vremenima jasno urušava pred pritiscima raznih nepravdi, ugnjetavačkih ratova, neosnovanih pretnji totalitarnih režima i vlasti koje ne misle na budućnost ovog sveta, a kamo li da brinu za Hristovo carstvo nebesko”.

“Stoga se molimo Gospodu našem Isusu Hristu, da vam podari obilje svoje milosti i duhovne snage u novom zvanju za koje vas je Duh Sveti prizvao, kako bi istrajali na putu Jevanđelja sa njegovom vanvremenom porukom svetu i pozdravom koji je on vazda upućivao svojim učenicima: Mir vam”, naveo je patrijarh u čestitki koja je objavljena na sajtu SPC.

“Želeći vašoj svetosti, vašem Hristoljubivom kliru, kao i svim Rimokatoličkim vernicima širom sveta, svako dobro od darodavca svih dobara, još jedanput vas srdačno pozdravljamo i ostajemo u ljubavi vaskrslog Gospoda Isusa Hrista”, poručio je patrijarh srpski.

Izvor: B92

Pogledajte još