Knežević: Nivo aflatoksina ostaje 0,5 mikrograma

Na sednici Skupštine Srbije o bezbednosti hrane i zdravlju građana, ministar poljoprivrede Goran Knežević je obrazložio svoju odluku za povećanje dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma.

"To je evropski standard, ali je Evropska unija izuzetak jer dve trećine zemalja u svetu pije mleko sa 0,5 mikrograma po litru. Dakle, postojala je dilema da li se treba slepo držati pravilnika i biti spreman na posledice", rekao je Knežević odgovarajući na pitanje poslanika.

Prema rečima Kneževića, da nije promenjen nivo, bila bi ugrožena egzistencija desetine hiljada proizvođača mleka, bio bi ugrožen eko sistem i stvoreno crno tržište mleka.

Prva stručna studija pravilnika iz 2011. godine pokazala je da je on neprimenljiv, rekao je Knežević i dodao da je pre odluke o vraćanju nivoa aflatoksina na 0,5 konsultovao stručnjake sa Medicinskog fakulteta, Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Vojno medicinske akademije.

Knežević je priznao da snosi deo odgovornosti za probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom “zatekao” to ministarstvo. “Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj (sa aflatoksinom u mleku) zatekao”, rekao je on.

Knežević je najavio da je u planu otvaranje tri referentne laboratorije za kontrolu mleka u Srbiji i da će prva biti otvorena u Beogradu u prvom kvartalu 2014. godine. Prema njegovim rečima, referentne laboratorije, pored Beograda, imaće i Novi Sad i Niš.

Odgovarajući na pitanja poslanika na sednici republičkog parlamenta posvećenoj bezbednosti hrane u Srbiji, Knežević je naveo da je do sada EU dala preko osam miliona evra za referentnu laboratoriju, da je ona bila više puta otvarana, ali da do dan-danas ne funkcioniše.

Knežević je negirao da je njegovo ministarstvo ignorisalo upozorenja o kontaminiranom kukuruzu. On je podsetio da je jedini zaraženi kukuruz izvezen iz Stare Pazove, ali da je dva meseca stajao u Hrvatskoj i da se ne zna da li su uslovi skladištenja bili adekvatni.

“Iz Direktorta iz Brisela dobili smo tu informaciju, to je bio kukuruz izvezen iz Stare Pazove, preko dva meseca je stajao u Hrvatskoj i pitanje je kako je bio uskladišten i to jedini primer u 2012. godine. Nakon vanredne kontrole utvrđeno je da je bilo sedam odsto zaraženog kukuruza”, rekao je Knežević.

On je ocenio da je “čitavoj slici” doprineo rad tri lobija – uvozničkog, koji će pričom o otrovanom kukuruzu i mleku sebi obezbediti ogroman profit, drugi je GMO lobi i treći lobi je politika i želja pojedinih stranaka da ugroze selo i seljake i naprave problem.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je na sednici da građani nijednog trenutka nisu bili zdravstveno ugroženi zbog nivoa aflatoksina u mleku. Ona je ocenila da je u tom periodu došlo do stvaranja panike i pojasnila svoju izjavu da građani treba sami da odluče da li će da piju mleko.

Ministarka zdravlja je objasnila da je građanima koji su bili u strahu poručila da neće imati štetne posledice, da ne moraju da piju mleko nekoliko dana, ako se plaše dok ne stignu rezultati iz laboratorije u Holandiji, a oni koji ga piju neće imati štetne posledice po zdravlje.

“Ta moja izjava istrgnuta je iz konteksta” , rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, standard koji od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu je standard kojem i Srbija treba da teži. Ona je, međutim, upozorila, da "ako se prethodni standardi ne standardizuju", taj takođe neće biti moguće poštovati.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić izjavio je da razmere štete od početka "krize" u vezi sa aflatoksinom još nisu sagledane, a da je Privredna komora Srbije procenila da bi mogle da iznose između 100 i 125 miliona evra.

Ljajić je rekao da je, kao posledica te krize smanjen promet u maloprodajnim objektima od pet do 27 odsto, a da su neke mlekare u potpunosti obustavile izvoz mleka, dok je većina izvoz znatno smanjila.

Sednica je sazvana na zahtev LDP, čiji je predsednik Čedomir Jovanović rekao da ta stranka problem bezbednosti hrane u Srbiji nije želela da svede na “besmislene stranačke ratove”, te pozvao Kneževića da “izađe” iz rata sa DS-om i preduzme konkretne mere.

“To je vaša odgovornost. Pravilnici su prevaziđeni i postoje praznine zbog toga što se ne primenjuje Zakon o bezbednosti hrane”, rekao je Jovanović i upitao Kneževića na kakav način će biti zaštićen srpski agrar posle informacija o povećanom nivou aflatoksina u mleku.

Jovanović je napomenuo da je odgovornost za funkcionisanje sistema na onoj strani koja presudno utiče na njegovo funkcionisanje.

On je dodao da je u Srbiji oko 1,2 miliona tona kukuruza u klipu i pola miliona u zrnu pomešano sa toksičnim.

Iako su bili pozvani, nisu došli premijer Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić. U sali je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Podsetimo, LDP je sednicu na temu "Bezbednost hrane u republici Srbiji i zdravlje građana - standardi i odgovornost za njihovo sprovođenje" zatražila 26. februara, nakon obelodanjivanja rezultata o prisustvu aflatoksina u mleku u Srbij

(B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.