Đokovic ponovo izgubio od Nadala

BEOGRAD, 3. maja 2009. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na turniru Masters serije u Rimu, pošto je u finalu izgubio od najboljeg igrača sveta Rafaela Nadala sa 0:2 (6:7, 2:6).

Nadal je tako stigao do 30. uzastopne pobede na šljaci na kojoj je poslednji put poražen upravo u Rimu, ali 7. maja prošle godine, kada ga je u drugom kolu takmičenja savladao Huan Karlos Ferero.

Pobeda u finalu turnira u Rimu Nadalu je bila i osma na isto toliko susreta sa Đokovićem na zemljanoj podlozi, ukupno 13. na 17 mečeva sa najboljim teniserom Srbije. Nadal je, takođe, Đokovića savladao u sva četiri dosadašnja susreta u finalima turnira.

Đoković je, doduše, jedini teniser koji je ove sezone uspeo da Nadalu uzme set na šljaci, pošto je to učinio prošlog meseca u finalu turnira u Monte Karlu, ali je na kraju, ipak, izgubio.

Srpski teniser će zbog novog poraza od Nadala ostati i bez trećeg mesta na svetskoj ATP rang listi, što će se desiti u ponedeljak, 11. maja, kada će ga preteći Britanac Endi Marej.

Smena na trećem mestu ATP rang liste, na kojoj je Đoković bio od avgusta 2007. godine, odložena je zbog promene kalendara turnira.

Duel Đokovića i Nadala u finalu turnira u Rimu trajao je dva sata i tri minuta.

Srpski teniser je na početku uspevao da neprikosnovenom Špancu pruži žestok otpor, ali on nije dao rezultat zbog grešaka u odlučujućim trenucima, zbog čega je stradao i reket Novaka Đokovića.

Meč je počeo brejkom Nadala već u prvom gemu, a Španac je prednost čuvao do pred sam finiš uvodnog seta. U devetom gemu imao je još jednu brejk, ujedno i set loptu, ali se Đoković spasao, smanjio na 4:5, a povom osvojio i naredni gem i to na servis protivnika.

Poslednja dva gema seta završena su novom razmenom brejkova, pa se ušlo u taj-brejk, koji je pripao Nadalu.

Španac je brzo stigao do vođstva od 3:1, a taj-brejk završio osvajanjem četiri uzastopna poena za rezultat od 7:2 i vođstvo od 1:0 u setovima posle sat i 14 minuta igre.

Drugi set je bio mnogo manje neizvestan, pošto je Đoković samo u prvih nekoliko gemova uspeo da parira Nadalu. U prvom je imao i brejk loptu, ali se Nadal spasao.

Odlučujući gem drugog seta bio je šesti u kome je Đoković brzo stigao do prilike za izjednačenje od 3:3. Nekoliko grešaka Đokovića, međutim, dozvolile su Nadalu da preokrene rezultat i napravi prvi brejk u drugom setu.

Novi zaostatak od dva gema potpuno je poremetio igru Đokovića, koji je izgubio i dva poslednja gema meča, pa je Nadal stigao do četvrte titule u Rimu gde je bio najbolji 2005, 2006. i 2007. godine.

Nadalu je titula u Rimu 36. u karijeri, treća u poslednje tri nedelje, a ukupno peta ove sezone, pošto je ranije ove godine bio najbolji i na Otvorenom prvenstvu Australije, turnirima Masters serije u Indijan Velsu i Monte Karlu, kao i u Barseloni.

Pogledajte još