Amerikanka usvojila dete srpske prijateljice

- Umirem od raka. Ostalo mi je još šest meseci života. Volela bih da posle moje smrti preuzmeš brigu o Marijani. Molim te da u narednih mesec dana razmisliš o tome i javi mi odgovor – javila je Ljiljana svojoj prijateljici, saznaju "Novosti".

- Odmah sam znala da nemam o čemu da razmišljam. Život nas ponekad stavlja pred izbore koji u stvari ne postoje. Odmah sam znala da ću prihvatiti brigu o Marijani – priča Linda za „Novosti“, veče uoči leta za Vašington.

- Ljiljana i ja nismo bile najbolje prijateljice, ali ona je osećala da nema nikog bližeg od mene – opisuje Amerikanka. - Upoznale smo se pre desetak godina kada je ona došla u Ameriku. Radila sam kao imigracioni advokat i nekoliko puta sam bila u situaciji da pomognem Ljiljani. Bile su to stvari koje meni nisu bile teške, ali su njoj mnogo značile.

Devojčica Marijana je za četiri godine svog života već šest puta menjala porodice, jer ju je biološka majka ostavila kao bebu.

Pre dve godine bolesna žena je umrla a Amerikanka je započela dug proces oko usvajanja.

- Tek tada sam saznala da vaša država ne gleda blagonaklono na to da stranci usvajaju decu iz Srbije. Svi koje sam pitala rekli su mi da je to nemoguće, da mi nikada neće dozvoliti da usvojim Marijanu. Ali to je bio samo jedan problem. Drugi, još veći, bio je to što zakon ne dozvoljava da dete bude drugi put usvojeno. Bojala sam se da će, ako ne uspem, Marijana završiti u nekom sirotištu – opisuje Linda.

Kada su socijalni radnici u Kraljevu četiri nedelje nadgledali kako funkcioniše odnos između žene zlatnog srca i male Marijane, devojčica je konačno dobila novu majku.

- Nekada se osećam kao da smo zaista majka i kćer. Drugi put mi se čini da će nam trebati još vremena da se zbližimo. Neće biti lako. Tu je i jezička barijera, iako Marijana sve bolje razume engleski. Najmanje mesec dana provešću kod kuće sa njom. Onda moram da se vratim na posao, a Marijanu polako da pripremam za predškolsko. Ostaje nam da se zajedno navikavamo. Ona na Vašington, ja na majčinstvo. Obe jedna na drugu – ističe Linda koja nema decu i nikada se nije udavala.


Novosti

Pogledajte još