Poplave: Utopila se devojčica na Kosmetu, Jošanica odnela most u Novom Pazaru (VIDEO)

Stanje sa nabujalim rekama u Srbiji od jutros se, kako kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, stabilizuje i vodostaj stagnira.

Prema poslednjim informa situacija na poplavljenom području opštine Leposavić počela je da se normalizuje, a reke se vraćaju u svoja korita.

Zbog oštećenja nosećeg stuba na betonskom mostu na Ibru koji od Leposavića vodi ka selu Kutnje, oko 50 domaćinstava od sinoć je odsečeno od sveta, pa deca nisu otišla u školu, a zaposleni na posao.

Nekoliko sela ostalo je bez električne energije, a predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić sa saradnicima obišao je meštane na poplavljenom području gde ispituju mogućnost sanacije mosta na Ibru.

Ekipe civilne zaštite zajedno s meštanima i danas se bore se vodenom stihijom u selima Vuča, Jošanica, Tvrđen, Krnjin, Lešak i Vračevo, gde je vodena bujica pretila da uništi kuće i ostale objekte koji su u blizini vodotoka.

Ibar se u toku noći izlio i poplavio sva polja u svom vodotoku, a sneg koji je pao otežava prilaz do sela u podnožju Kopaonika i Rogozne, tako da se pravo stanje o šteti koju su nanele poplave, još ne zna.

S prestankom kiše, situacija se smiruje i u selima zvečanske opštine. U Doljanu su u potpunosti poplavljena imanja i kuće četiri domaćinstva, a u Banjskoj, gde se izlila istoimena reka, voda je odnela sve što joj se našlo na putu.

U opštini Klina poplavljene su povratničke kuće u selima Berkovo i Dragoljevac, a voda iz rečnih korita izlila se i na lokalne puteve o otežava kretanje. U opštini Istoku najteža je situacija u povratničkom selu Žač.

U Peći je po vodom čitav centar grada pod vodom.

Alarmantno i u Nišu, Kraljevu, Šapcu, Novom Pazaru, Prijepolju...

Sektor za vanredne situacije poslao je u poplavama ugrožena područja dva specijalistička tima za spašavanje na vodi iz Niša i Kraljeva, sa ukupno 20 pripadnika i šest čamaca, saopštio je večeras MUP Srbije.

Usled obilnih padavina u Srbiji došlo je do porasta vodostaja reka na jugozapadu zemlje zbog čega je vanredna odbrana od poplava proglašena na reci

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros, gostujući u vestima TV B92 da je situacija s avodostajima reka juče bila dramatičnija, ali da je danas ona bolja jer je nivo voda počeo da stagnira. Prema njegovim rečima, ne mogu se isključiti da dođe do novih poplava, jer one zavise od topljenja snega.

Na teritoriji opštine Šabac došlo je do plavljenja vikenda naselja u priobalju reke Save u nebranjenom delu, dok se reka Tamnava izlila u uskom pojasu u selu Goločelo i poplavila put prema školi.

Saobraćaj na magistralnom putu između Malog Zvornika i Ljubovije u mestu Velika Reka zbog skupljanja vode se odvija jednom kolovoznom trakom, a ekipe vodu crpe cisternama.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača izjavio je agenciji Beta da je vodostaj Lima izuzetno visok zbog čega su u Brodarevu zbog neposredne opasnosti iseljene dve porodice.

"U limskoj dolini poplavljeno je više od stotinu građevinskih objekata, mahom pomoćnih zgrada, ali i jedan broj privatnih kuća. Vatrogasno-spasilačka jedinica je na terenu a počeli smo i distribuciju džakova sa peskom na najugroženije lokacije u dolini Lima. U stalnom smo kontaktu sa Republičkim štabom za vanredne situacije uz čiju koordinaciju preduzimamo aktivnosti na zaštiti stanovništva i objekata", rekao je Posrkača.

U opštini Priboj obavlja se crpenje vode iz nestambenog objekta, a u opštini Novi Pazar završeno je crpenje vode iz Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u centru grada. Trenutno nema ugroženih kuća ali se obavljaju redovni obilasci terena.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović obišao je večeras naselje Novopazarska banja i industrijsku zonu gde je voda pretila da poplavi fabriku džinsa "Conto Bene" i tom prilikom rekao da grad Novi Pazar ne može sam da izađe na kraj s poplavama.

"Grad Novi Pazar sam ne može da izadje na kraj sa ovim teškoćama, potrebna su značajna finansijska sredstva za saniranje teške elementarne nepogode", rekao je Tanjugu Mahmutović i dodao da grad i svi stanovnici strepe od svake kiše koja je malo obilnija da ne izazovu poplave.

U opštini Požega pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica vrše crpenje vode iz jednog lokala u blizini doma zdravlja, kao i u blizini jedne kuće, pri čemu je izgrađen nasip tako da kuća nije ugrožena.

Na teritoriji opštine Prijepolje, u Brodarevu, izlila se Slatinska reka u priobalju. Ugrožena je jedna kuća ali voda nije ušla u stambeni deo.

U mestu Zalug, preventivno je evakuisano jedno bolesno lice, kao i svinje i živina iz nekoliko domaćinstava.

U svim ugroženim područjima pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije stalno nadgledaju teren.

Jošanica odnela most u Novom Pazaru:

(Izvor: B92)

Pogledajte još