Mladi naučnici ostarili čekajući stanove od države

Dušica Malinić (38), magistar pedagogije iz Instituta za pedagoška istraživanja, jedna je od 134 osobe koje su ušle na rang-listu za stan na konkursu iz 2003. godine. Tada je kao mladi istraživač imala 28 godina, a danas ima 38, dvoje dece i više od 10 godina podstanarskog života.

- Kada je konkurs raspisan, mi smo bili mladi bračni par koji je taj stan pre svega video kao priliku da se ostane u zemlji i ovde osnuje porodica. Međutim, od useljenja nije bilo ni traga. Stiglo je prvo dete, a zatim i drugo. Sve vreme živimo kao podstanari, a nedavno smo morali i da se preselimo jer nam je starije dete krenulo u školu i ne želimo da ga premeštamo u slučaju da konačno dobijemo stan - priča Dušica.

Od sedam predviđenih zgrada koje je trebalo da bar delu mladih istraživača daju motiv više da ostanu u zemlji, do danas su useljene samo dve, a od 137 naučnika koji su godinama čekali da država ispuni obećanje, oko 40 njih je diglo ruke i napustilo Srbiju.

- O useljavanju se uglavnom pričalo pred izbore, a kasnije bi opet svi zaboravili na nas. Deset godina živimo u neizvesnosti, razočarani i prepušteni sami sebi. Ostaje pitanje i po kojoj ceni ćemo sada plaćati stanove, a prvobitan dogovor je bio da kao uspešni istraživači dobijemo znatno povoljniju cenu od tržišne - ističe dr Željko Tomanović, predstavnik stanara.

Stanovi se grade zahvaljujući kreditnom aranžmanu sa Evropskom investicionom bankom i Centralnom razvojnom bankom Saveta Evropa, koji je Ministarstvo nauke sklopilo za razvoj naučne infrastrukture.

Kad i treća zgrada konačno bude dovršena u septembru, neće biti raspisivan novi konkurs, ali će se proveravati da li su oni koji su 2003. godine dobili rešenja i dalje zaposleni na fakultetima i institutima, a ključevi onih koji to više nisu biće dodeljeni kolegama koje su ostale ispod crte.

(Izvor: 24sata/ Miljana Leskovac)

Pogledajte još