Mađari spasili zavejanu srpsku bebu

U autobusima više nema goriva, ni grejanja, a spoljna temperatura je -15.

Konzul Vukosaljević pozvao je sve bolesne putnike iz zavejane kolone, majke koje imaju bebe ili malu decu, da se jave ambasadi koja će intervenisati kod spasilačkih ekipa kako bi imali prioritet u spasavanju.

Telefon Ambasade Srbije u Mađarskoj je +3613229839.

Prema Vukosavljevićevim rečima, beba je sa svojom majkom bila zarobljena u autobusu firme "Feniks", koja vozi na relaciji Beč-Šabac.

"Sve je uključeno u spasavanje ljudi. Neki koji su zarobljeni našili su okolni smeštaj, u obližnjima naseljima, školama, sve javne prostorije su pretvorene u smeštajne objekte", rekao je konzul. "Smetovi su visoki i po nekoliko metara", rekao je Vukosavljević.

Prema najnovijim informacijama iz naše ambasade u Budimpešti, mađarske ekipe za vanredne situacije počele su da čiste tu deonicu autoputa i pokušavaju da dođu do zavejanih. Taj deo autoputa zatvoren je za saobraćaj, a prema nekim informacijama nanosi snega su jedan metar.

S obzirom na to da je u koloni veliki broj državljana Srbije, Ambasada Srbije u Mađarskoj u stalnom je kontaktu sa mađarskim službama i za potrebe informisanja građana otvorila je liniju +381 11 322 98 38.

U međuvremenu, naša ambasada u Budimpešti saopštila je i da sneg praćen jakim vetrom u pojedinim delovima Mađarske dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat. Takvo nevreme uzrokovalo je velike zastoje u saobraćaju,

Najteža situacija je u zapadnim delovima zemlje, gde je veliki broj puteva zavejan i gde se nalazi veliki broj zarobljenih vozila. Posebno je kritično na najprometnijim saobraćajnicama u ovom regionu – autoput M1 (Budimpešta-Beč) i M7 (od Budimpešte prema Balatonu i dalje prema Hrvatskoj i Sloveniji). Ovi putni pravci su zatvoreni.

"Ekipe Službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu i rade na evakuaciji ugroženih", kaže naš konzul Milan Vukosavljević.

Kurir, RTS

Pogledajte još