Severna Koreja ispalila nove rakete!

Jedinica severnokorejske vojske ispalila je rakete za koje se pretpostavlja da su tipa KN-02 i da imaju domet od oko 120 kilometara, navodi se u izveštaju, a prenosi AFP.

"Ovo lansiranje se smatra tesitranjem sposobnosti za korišćenje raketa kratkog dometa. Izgleda da je testiranje izvedeno na nivou vojne jedinice, a ne na nacionalnom nivou", navodi vojni izvor u Seulu na koji se poziva južnokorejska agencija.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje odbilo je da potvrdi ovaj izveštaj.

Testiranje je izvedeno dan pošto je severnokorejski lider Kim Džong-Un nadgledao artiljerijsku vežbu u blizini sporne granice na Žutom moru sa Južnom Korejom, u trenutku kada je južnokorejski premijer bio u poseti ovoj osetljivoj zoni.

Ta oblast je u prošlosti bila poprište krvavih sukoba između Severne i Južne Koreje, a s obzirom na to da su vojne tenzije sada na najvišem nivou posle više godina, smatra se glavnom lokacijom i novog sukoba.

Severna Koreja je zapretila da će pokrenuti još jedan Korejski rat, uz upotrebu nuklearnog oružja, kao odgovor na sankcije koje su UN nametnule pošto je Pjongjang izveo treću nuklearnu probu u februaru, kao i posle zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Do sada je kopnena i pomorska granica koja deli dve Koreje bila mirna, mada je situacija napeta, a Južna Koreja je odbacila pretnje Severne Koreje kao grub pokušaj da se izvrši "psihološki pritisak" na Seul.

(Izvor: B92)

Pogledajte još