U centru Čačka izlivaju se fekalije

Sinoć su reagovali vatrogasci, a cela zgrada bila je bez grejanja. Stanari nisu želeli da govore, jer smatraju da je to u nadležnosti lokalne samouprave.

Prema rečima direktora JKP za grejanje "Čačak", Petra Domanovića, ovaj problem postoji još od prošle grejne sezone, kada je primećeno da se fekalna kanalizacija uliva u podstanicu.

"Od tada smo više puta pisali skupštini stanara da otklone problem, što potvrđuje dopis koji smo uputili gradskoj službi za inspekcijski nadzor još u novembru", kazao je danas Tanjugu Domanović. On je dodao da je komunalni inspektor doneo rešenje kojim je naloženo da se reši problem i dao rok.

Po Zakonu o komunalnim delatnostima i Zakonu o održavanju stambenih zgrada na stanarima je da održavaju instalacije, objasnio je on.

Problem je, kako je istakao, kulminirao kada je nivo vode i fekalija u podstanici dostigao kritičan nivo i priblizio se ormaru za elektronapajanje, pa je zato iz rada isključena podstanica da ne bi došlo do dodira struje i vode, čime bi se ugrozili životi.

"Po smanjenju nivoa vode u podstanici, uz pomoć vatrogasaca i kolega iz Vodovoda pustili smo danas grejanje jer je hladan dan, ali sigurno je da naredne grejne sezone naše preduzeće neće biti u mogućnosti da pruža uslugu grejanja stanarima na ovoj lokaciji ukoliko ne otklone ove probleme", naglasio je Domanović.

Kustos Narodnog muzeja, Aleksandra Gojgić kaže da su ih zaposleni uz Hotela "Beograd", koji se nalazi u blizini, obavestili da se na zaštićeno nepokretno kulturno dobro izliva fekalna voda.

"Došlo je do ugrožavanja lokaliteta, podriveni su temelji rimskog kupatila iz 4. veka, a pozvali smo i komunalnu inspekciju koja je konstatovala zatečeno stanje", kazala je danas Tanjugu Gojgićeva i dodala da je zapisnik prosleđen i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, koji je nadležan.

Prema rečima tehničkog direktora Vodovoda, Božidara Gavrilovića stanari su dužni da održavaju unutrašnje instalacije.

"Posle ove kiše svi cevovodi fekalne kanalizacije na području grada bili su puni, imali smo preko 90 poziva, a konkretan slučaj je unutrašnji problem zgrade. Mi bismo pomogli, rečeno im je kako tehnički to teba uraditi, ali na žalost oni to nisu učinili", kazao je Tanjugu Gavrilović.

Vlasnik jedne od privatnih radnji, koja se nalazi u toj zgradi, Aleksandar Rajčević je kazao da su se obraćali Vodovodu, JP "Gradac", JKP za grejanje "Ccačak, ali ništa konkretno nije urađeno jer kako je naveo "prebacuju odgovornost sa jednih na druge".

Rešenje kojim se nalaže stanarima da izvrše potrebne radove na unutrašnjoj kanalizaciji kako bi se sprečilo izlivanje fekalnih voda, stanarima je uručeno prošle godine, a rok do koga je trebalo da ih izvedu je bio 3. decembar 2012. godine.

Tanjug

Pogledajte još